Buğdayın kaynatılıp kurutulduktan sonra, kabuğunun soyularak değirmende öğütülmesi ile elde edilen bulgur, yüksek miktarda karbonhidrat, lif ve posa içerir. Aynı zamanda vitamin ile mineraller açısından da oldukça zengindir. Pirince göre daha fazla tokluk hissi sağladığı ve kan şekerini düzenleyerek kilo vermeye yardımcı olduğu için diyetisyenler tarafından da önerilir.

Bulgur çeşitleri:

Pilavlık bulgur: Türkiye'de sıklıkla tüketilen bulgur çeşididir. En çok pilavı yapılır.

Köftelik bulgur: Pilavlık bulgura nazaran daha ince ve küçüktür. Kısır ve köftelerde kullanılan bu bulgur, yörelere göre çeşitli isimlerle adlandırılır. İç Anadolu Bölgesi'nde "düğürcük", Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ise "simit" olarak bilinir.

Çiğköftelik bulgur: Adından da anlaşılacağı gibi çiğköfte yapımında kullanılan bu bulgur, köftelik bulgurun boy olarak bir küçüğüdür. Diğer bulgurlara nazaran daha az su ile ıslatılır ve daha çabuk yumuşar.

Midyat bulgur: Bazı yörelerde çorbalarda kullanılan bu bulgur, köftelik ve pilavlık bulgurun boyları arasında yer alır.

İri pilavlık bulgur: Pilavlık bulgurun daha irisi olan bu bulgur, dolmalarda ve çorbalarda kullanılır.

Başbaşı bulgur: Buğdayın kırılmadan kabuğunun soyulmasıyla elde edilen bir bulgur çeşididir. Diğer bulgurlara nazaran daha az bilinir.

Bulgur faydaları:

? Damar sertliğine karşı koruyucudur.

? Kan dolaşımını düzenler.

? İçerdiği B1 vitamini sayesinde sinir ve sindirim sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.

? Yüksek miktarda lif içerdiği için bağırsakların çalışmasını sağlar.

? Hazmı kolaylaştırır.

? Kolesterol içermez.

? Şeker hastalarına iyi gelir.

? Kan şekerini yükseltmez.