Turunçgiller ailesinin ilk örneği olarak kabul edilen ağaç kavunu (citrus medica) kalın ve pütürlü kabuğa sahip görünümüyle heybetli bir meyve. Büyüklüğüne karşın suyu ise bir hayli az. Kökeni Çin, Kuzeydoğu Hindistan ve Batı Malezya bölgelerine dayanan bu meyvenin M.Ö. 600'lü yıllarda İran'da da var olduğu tahmin ediliyor. Güzel kokusu ve iyileştirici özelliklerinin yanı sıra dini açıdan da kutsal bir kimliğe sahip antik dünyada.

Orta Çağ dönemine ait 10'uncu yüzyıl tarihli bir Arapça yemek yazmasında, ağaç kavunu suyuyla hazırlanan şurup tarifi yer alıyor. Dönemin Bağdat'ında Abbasi saray mutfağını yansıtan bu yazmada ağaç kavunu şurubunun tüm mide hastalıklarına iyi geldiği aktarılıyor. Bal ve ağaç kavunu suyunun işlemlerden geçirilmesiyle hazırlanan karışıma dönemin değerli baharatları olan Hint cevizi ve safran da ekleniyor.

AĞAÇ KAVUNU TARİFLERDE NASIL KULLANILIR?

En çok bilineni elbette reçeli. Kabuğunun acılığı alındıktan, yapılan haşlama işleminden sonra şekerle buluşan ağaç kavunu parçalarının şeker başta olmak üzere çeşitli baharatlarla pişirilmesiyle hazırlanan reçeli en çok bilinen tarifi. Tarifini vereceğimiz şurubu hazırladıktan sonra uygun bir ortamda saklayarak dilediğiniz tatlı tariflerinde kullanabilirsiniz. 1 adet ağaç kavununun beyaz kısmının acılığını aldıktan sonra haşlayın ve püre şeklinde ezin. Ve tekrar ince delikli bir süzgeçten geçirin. Ağaç kavunu suyu ve püresini kalın tabanlı bir tencereye alıp üzerine 1 su bardağı toz şeker ekleyin. Kısık ısıda kaynatmaya başlayın. Üzerinde biriken köpüğü mutlaka temizleyin. 3 adet karanfil ve çok küçük parça Hint cevizini bir parça tülbentin içine sarıp şurubun içine ekleyin. Yoğun kıvamlı bir şurup olana kadar kaynatın. Tülbenti içindekilerle birlikte tencereden alın. Karışımı süzüp şişeye doldurarak saklayın. Ağaç kavununun kurutulmuş kabuğu çay yapımında kullanılabilir. Ayrıca bu kabuklar giysi dolaplarının içine güzel bir koku vermesi için konulabilir.