Kıvrımlarıyla adeta beyni andıran bu yemişin içinin faydaları saymakla bitmiyor. Protein, lif ve karbonhidrat kaynağı; Omega-3 zengini, antioksidan oranı yüksekliğinden dolayı başta romatizma olmak üzere depresyon, şeker ve kötü kolesterolü tedavi sürecinde destek sağladığı uzmanlar tarafından dile getiriliyor. Taze ceviz bekletilip kurudukça tadı keskinleşip narin tadı azalmaya başlar. Ancak bir gece boyunca su içinde bekletilirse tadında bir hafifleme, taze tadın esintisini hafifçe hissetmek mümkün.

Cevizi satın alırken özellikle kabuklu olarak satın almakta fayda var. Kabuksuz olarak satın alınacaksa da kaynağı belli, yerli ceviz satın alınmalı. Satın alındıktan sonra da eğer iç ceviz ise yani kabuksuz ise kapağı sıkıca kapalı kavanozda serin bir yerde maksimum 6 ay süreyle saklanabilir. Kabuklu ise bu süre kabuğunun koruyuculuğundan dolayı daha da uzayıp 1 yıl gibi bir zaman olabiliyor. Ancak bu durumda ortamın uygunluğu çok önemli. Kuru, serin ve güneş görmeyen bir yer olmalı.

Ceviz sadece atıştırmalık değil birçok yemekte kullanılan bir yemiş. Başta salatalar olmak üzere mezelerin ve tatlıların vazgeçilmezi. Örneğin, içli köfteyi, Çerkez tavuğunu, taratoru ve biberli ezmeyi cevizsiz hazırlamak mümkün değil! 'Peki ya baklava' dediğinizi duyuyoruz. Evet, cevizli baklaca zarif tadıyla tatlıların en güzellerinden biri. Kabak tatlısı onsuz yavan olur desek pek de abartmış sayılmayız. İncecik güllaç yapraklarının arasına da çok yakışır ceviz. Taze ve kuru incir, kuru kayısıya da çok güzel eşlik eder. İçine eklendiği kekler ise daha kıvamlı ve aromatik olur. Kısacası ceviz başımızı tacı, yemeklerimizin sağlıklı tatlandırıcısı. Kısacası mevsiminde tazesi, diğer zamanlarda ise kurusu ile ceviz vazgeçilmezimiz olmalı.