Yumurtalı en pratik 10 tarif
Çılbır Tarifi (4 kişilik)
4 adet yumurta
4 su bardağı su
1 çorba kaşığı sirke
3 diş sarmısak
2 su bardağı yoğurt
1 çay kaşığı pulbiber
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı tuz
YAYVAN bir tencereye su, tuz ve sirke koyup kaynatın. Ocağın altını kısıp, aralıklı olarak yumurtaları suya kırın. Tencerenin kapağını kapatıp, 3 dakika pişirin. Delikli kepçe ile yumurtaları servis tabağına alın. Ayrı bir yerde dövülmüş sarmısak ve yoğurdu iyice çırpıp yumurtaların üzerine yayın. Tereyağında kızdırılmış pulbiberi gezdirip, sıcak olarak servis yapın.
Yumurtalı pratik 10 tarif
Pastırmalı Menemen Tarifi (3 kişilik)
50 gram dilimlenmiş pastırma
2 çorba kaşığı tereyağı, 1 adet soğan
3 adet ince kıyılmış sivri biber
3 adet büyük boy domates
3 adet yumurta
Tuz, karabiber, pulbiber
TEREYAĞINDA ince kıyılmış soğanı kavurun. Sivri biberi ekleyin ve kavurmaya devam edin. Kabukları soyulmuş ve küp doğranmış domatesi de katın. Domates diriliğini kaybedene kadar kavurmaya devam edin. İri doğranmış pastırmayı ve yumurtaları ekleyin. Tuz, karabiber ve pulbiber serpin. Tüm malzemeyi karıştırıp, tavanın ağzını bir kapakla kapatın ve kısık ateşte 3-4 dakika pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Yumurtalı pratik 10 tarif
Pastırmalı Yumurta Tarifi (2 kişilik)
4 adet yumurta
2 adet kuru soğan
2 adet domates
100 gr pastırma
1 çay bardağı su
1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
1 yemek kaşığı tereyağı
Kristal kayatuzu, karabiber (ağız tadına göre)
1. Soğanları soyun ve piyazlık şekilde ince ince doğrayın. Domatesleri de soyup, küp şeklinde doğrayın.
2. Pastırma dilimlerini üç-dört parçaya bölün (arzunuza göre çemenleri ile birlikte veya çemenlerini temizleyerek).
3. Genişçe bir tavaya tereyağını koyun ve kısık ateşte eritin, üzerine soğanları ve pastırmaları koyup 2-3 dakika soteleyin. Üzerlerine domatesleri ilave edip, hepsini birlikte 1-2 dakika daha soteleyin ve bir çay bardağı su ile sirkeyi karıştırıp tavaya ilave edin, tavanın kapağını kapatıp kısık ateşte kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayınca 3-5 dakika kadar pişirin.
4. Daha sonra tavadaki malzemelerin üzerine tuz ve karabiber serpip, ortalarına dört tane küçük havuz açın. Bu havuzcuklara yumurtaları kırın ve tavanın kapağını kapatıp 2-3 dakika daha pişirin (yumurtaların akları beyazlaşıncaya kadar) ve tavayı ateşten alıp pastırmalı yumurtaları servis edin.
Not:
• Bu tarifi arzu ederseniz domates koymadan da yapabilirsiniz.
• Pastırma yerine ev sucuğu ile de pişirebilirsiniz.
Yumurtalı pratik 10 tarif
Yumurtalı Biber Tarifi (2 kişilik)
2 adet yumurta
10 adet çarliston biber
2 çorba kaşığı sıvıyağ
Tuz, kekik
SIVIYAĞI bir tavaya alıp kızdırın. Üzerine ince doğradığınız biberleri ekleyerek kavurun. Ortasını açarak yumurtaları kırın. Tuzunu ilave edip karıştırarak pişirin. Kekik serperek servis yapın.
Yumurtalı pratik 10 tarif
Yumurta Piyazı Tarifi (8 kişilik)
8 adet yumurta
1 demet kıyılmış maydanoz
1 demet kıyılmış soğan
1 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber
Yarım çay kaşığı karabiber
2 adet kıyılmış kırmızı biber
Yarım limonun suyu
Yeteri kadar tuz
YUMURTALARI katı olacak şekilde haşlayıp, doğrayın. Derin bir kaba alın. Üzerine maydanoz, soğan, toz kırmızıbiber, karabiber, kırmızı biber ve tuz ekleyin. Elinizle harmanlayıp, limon suyu ilave edin. Bazlama ekmeklerinin içlerine pay edip, rulo şeklinde sarın. Ilık olarak servis yapın.
Yumurtalı pratik 10 tarif
Tekirdağ Çılbırı Tarifi (6 kişilik)
350 gram kıyma
1 demet taze soğan
Yarım demet maydanoz
Yarım kg yoğurt
3 diş sarmısak
4 su bardağı su
5 çorba kaşığı sirke
6 adet yumurta
2 çorba kaşığı tereyağı
Pulbiber, tuz, karabiber
TAVAYA aldığınız kıymanın rengi dönene kadar kavurun. Sonra ince kıyılmış taze soğanı katın ve kavurmaya devam edin. Ocağın altını kapatıp ince kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiber ekleyip servis tabağına alın. Yoğurt ve dövülmüş sarmısağı bir kasede karıştırıp kıymanın üzerine gezdirin. Diğer tarafta suyun içine sirke katıp kaynatın. Kaseye kırdığınız 1 adet yumurtayı şeklini bozmadan kaynayan sirkeli suyun içine yavaşça kaydırın. Arkalı önlü pişirdiğiniz yumurtayı bir kevgir ile sudan alıp sarmısaklı yoğurdun üzerine yayın. Diğer yumurtaları da aynı şekilde pişirin. Kızdırılmış pulbiberli tereyağını yumurtaların üzerine gezdirin ve servis yapın.
Aşçının notu: Aşçının notu: Tekirdağ çılbırını ev eriştesi ile ikram edebilirsiniz.
Yumurtalı pratik 10 tarif
Patatesli Yumurta Tarifi (6 kişilik)
8 adet yumurta
7-8 adet orta boy patates
6 adet taze soğanın yeşil kısımları
Yarım çay bardağı krema
5-6 dal dereotu
Tuz, pulbiber
Kızartmak için:
Tereyağı
PATATESLERİ soyup yarım parmak kalınlığında halkalar halinde kesin. Daha sonra bol yağda kızartın. Yağını almak için kağıt havluya çıkartın. Diğer taraftan yumurtaları bir kaba kırıp üzerine hafifçe sotelediğiniz taze soğanları, kremayı, kıyılmış dereotunu, tuz ve pulbiberi ilave edin. Bir fırın kabına kızarttığınız patatesleri üst üste kaydırarak yerleştirin. Hazırladığınız yumurtalı karışımın yarısını üzerine dökün. Bir sıra daha patates yerleştirip kalan karışımı üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yumurta katılaşana kadar pişirin. Dilimleyerek servis yapın.
Aşçının notu: Sarmısaklı yoğurtla da servis edebilirsiniz.
Yumurtalı pratik 10 tarif
Rulo Omlet Tarifi (4 kişilik)
150 gram beyaz peynir
100 gram kaşar peyniri
Yarım demet maydanoz
1 çay kaşığı karabiber
6 adet yumurta
1 çorba kaşığı un
Yarım tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı margarin
PEYNİRLERİ rendeleyin. Maydanozu kıyıp, karabiber ile karıştırın. Peynirleri de bu karışıma ekleyip, harmanlayın. Ayrı bir yerde yumurta, un ve tuzu çırpın. Çırpma sırasında unun topaklanmamasına dikkat edin. Yapışmaz yüzeyli büyük boy tavayı kızdırın. Margarini tavada eritip, karışımı tavaya dökün. Üzerinin pişmesine yakın, peynirli karışımı üzerine serin. 1-2 saniye daha pişirip, ocaktan kaldırın. Omleti tavadan alıp, rulo şeklinde sarın. Dilimleyip, servis yapın
Yumurtalı pratik 10 tarif
Kıymalı Yumurta Tarifi (4 kişilik)
8 adet yumurta
150 gram kıyma
1 çorba kaşığı tereyağı
Tuz, karabiber, acı kırmızı biber
1 çay bardağı taze kaşar peyniri
YUMURTALARI derin bir kap içerisinde iyice çırpın. Büyük bir tavaya kıyma ve tereyağını alarak 1-2 dakika soteleyin. Tuz, karabiber, acı kırmızı biberi ekleyin. Çırptığınız yumurtaları sotelenen kıymanın üzerine gezdirip 3-4 dakika pişirin. Rendelediğiniz kaşar peynirini serperek servis yapın.
Yumurtalı pratik 10 tarif
Soğanlı Yumurta Tarifi (4 kişilik)
6 adet orta boy soğan
4 çorba kaşığı tereyağı
8 adet yumurta
1 çorba kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı tozşeker
Tuz, karabiber, pulbiber, yenibahar, tarçın
Soğanları temizleyip halka doğradıktan sonra tuzlayın. Tereyağını geniş bir tavada eritip üzerine soğanı ilave edin. Sık sık karıştırarak çok kısık ateşte bir buçuk saat pişirin. Sürenin sonunda tavada fazla yağ kalmışsa süzün. Sirke, tozşeker, tarçın ve yenibahar ekleyip karıştırın. Tavanın içine 8 adet yuva açın ve buralara yumurtaları kırın. Tuzunu ayarlayıp 8-10 dakika pişirin. Üzerine karabiber ve pulbiber serperek servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Zeynep Dinç'ten Limonlu Tarifler
- Ramazan'ın Baş Tacı Çorbalar
- Şef Bahtiyar Büyükduman'dan Sıra Dışı Tabaklar