Turuncu mantolu güzel: Mandalina
MANDALİNALI İRMİK HELVASI(4 Kişilik)
Malzemeler:
Jöle için:
Yarım su bardağı + 5 çorba kaşığı mandalina suyu
Bir buçuk çorba kaşığı tozşeker
2 adet yaprak jelatin
Yeteri kadar buzlu su
İrmik helvası için:
2 su bardağı mandalina suyu
2 çorba kaşığı tozşeker
1 çay bardağı irmik
1 tatlı kaşığı tereyağı
2 adet mandalina
Hazırlanışı:
Jöle için mandalina suyu ve tozşekeri kaynatın. Yaprak jelatini buzlu suda yumuşatın. Suyun içinden alıp, mandalina suyuna ilave edin ve karıştırın. Jöleli karışımı bir kabın içine 2 cm kalınlığında dökün. Donması için dinlendirin. İrmik helvası için mandalina suyu ve tozşekeri tencereye alıp, karıştırarak kaynatın. Diğer taraftan tereyağını bir tencerede eritip, irmiği rengi dönene dek kavurun. Üzerinekaynayan tozşekerli mandalina suyunu ilave edip, 30 saniye karıştırarak pişirin. Mandalinaları dilimleyip, zarlarını temizleyin. Karışıma ekleyip, hafif karıştırdıktan sonra ocaktan alın. Tencerenin kapağını kapatıp, 10 dakika dinlendirin. Helvayı bir tepsiye 2 cm kalınlığında yayın. 1 saat buzdolabında dinlendirin. Servis için irmik helvası ve jöleden kalıp yardımıyla yuvarlaklar çıkarın. Sıra ile irmik helvası ve jöleyi 4 kat olacak şekilde üst üste yerleştirin. Dilediğiniz şekilde süsleyip servis yapın.
Turuncu mantolu güzel: Mandalina
KUPTA MANDALİNALI TİRAMİSÜ(4 Kişilik)
Malzemeler:
2 adet mandalina
Bisküvi için:
2 adet yumurta (akı ve sarıları ayrılmış)
2 tatlı kaşığı tozşeker
1 çorba kaşığı un
Bir tutam vanilya
1 çorba kaşığı pudraşekeri
Krema için:
3 adet yumurta sarısı
2 çorba kaşığı tozşeker
2 adet mandalinanın suyu
2 su bardağı mascarpone peyniri
Arası için:
1 tatlı kaşığı neskafe
1 çay bardağı mandalina suyu
Hazırlanışı:
Bisküv için yumurta sarıları ve 1 tatlı kaşığı tozşekeri mikser ya da tel çırpıcı ile krem rengi olana dek çırpın. Ayrı bir yerde yumurta akları ve kalan 1 tatlı kaşığı tozşekeri kar halini alana kadar çırpın. Derin bir kapta çırpılmış yumurta sarısı, yumurta akı, un ve vanilyayı tahta kaşıkla harmanlayın. Karışımı sıkma torbasına doldurup, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine parmak şeklinde sıkın. Pudraşekeri serpin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, 10 dakika pişirin. Krema için büyük bir tencerenin 1/3'ünü su doldurun. Daha küçük bir tencereye yumurta sarıları, tozşeker ve mandalina suyunu alın. Küçük tencereyi büyük tencerenin içine oturtup, benmari usulü, tüm malzeme ılınıncaya dek karıştırın. Ocaktan alıp, mikserle çırpın. Mascarpone peyniri ekleyip, karıştırın. Arası için neskafe ile mandalina suyunu iyice karıştırın. Hazırladığınız bisküvileri bu karışıma batırıp, çıkarın. Kupların tabanına zarları temizlenmiş 4-5 adet mandalina dilimi yerleştirin. Kremayı sıkma torbasına alıp, mandalina dilimlerinin üzerine 4 cm kalınlığında sıkın. Üzerine bisküvi yerleştirin. Yeniden krema sıkıp, 4 saat buzdolabında dinlendirin. Dilediğiniz şekilde süsleyip servis yapın.
Turuncu mantolu güzel: Mandalina
MANDALİNALI RAVİOLİ(2-3 Kişilik)
Malzemeler:
Hamuru için:
Yarımşar çay bardağı mandalina suyu, un ve mısır unu
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı tereyağı
Harç için:
Yarım çay bardağı mandalina suyu
1 tatlı kaşığı glikoz
1 çorba kaşığı tozşeker
150 gram sütlü kuvertür çikolata
2 adet mandalina
1 adet yumurta sarısı
Hazırlanışı:
Hamur için tüm malzemeyi geniş bir kaba alıp yoğurun ve 1 saat buzdolabının alt rafında dinlendirin. Harç için mandalina suyu, glikoz ve tozşekeri kaynatın. Ocaktan alıp üzerine rendelenmiş kuvertür çikolata ve zarları temizlenip doğranmış mandalinayı ekleyin. Dinlenen hamuru ince açın. Hamurun yarısına, aralıklarla harç yerleştirin. Yumurta sarısını çırpıp, hamurun diğer yarısına sürün. Boş hamur parçasını diğer parçanın üzerine kapatın. Kalıp yardımıyla parçalar kesip, geniş bir tepsiye yerleştirin. Üzerini streç filmle kaplayıp, 30 dakika buzdolabının alt rafında dinlendirin. Daha sonra kaynayan suyun içinde 5 dakika haşlayıp, çıkarın. Soğuk olarak servis yapın.
Turuncu mantolu güzel: Mandalina
MANDALİNA JÖLELİ VE BEYAZ ÇİKOLATALI KREM(4 Kişilik)
Malzemeler:
1 çorba kaşığı mandalina likörü
2 adet yumurta sarısı
4 çay kaşığı tozşeker
2 su bardağı krema
200 gram fildişi kuvertür çikolata
Mandalina jölesi için:
2 adet yaprak jelatin
Yeteri kadar buzlu su
1 su bardağı taze sıkılmış mandalina suyu
4 çay kaşığı tozşeker
Hazırlanışı:
Beyaz çikolatalı krem için, mandalina likörü, yumurta sarıları ve tozşekeri bir kaba alıp, bunu da içi su dolu daha geniş bir kabın içine oturtun. Karıştırarak ısıtın ve mikserle kabarana dek çırpın. Daha sonra ocaktan alın. Ayrı bir yerde kremayı çırpın. Çikolatayı benmari usulü eritin. Krema ve çikolatayı mandalina likörlü karışımın üzerine ekleyip, mikserle çırpın. Ortası delik yuvarlak kalıplara döküp, buzdolabında donana dek bekletin. Mandalina jölesi için yaprak jelatinleri buzlu suda yumuşayana kadar bekletin. Suyunu süzüp kenara alın. Mandalina suyu ve tozşekeri kaynatın. Jelatin ekleyip, tahta kaşıkla karıştırarak soğumasını sağlayın. Beyaz çikolatalı kremi kalıplardan çıkarın. Ortalarına mandalina jölesini pay edin. Buzdolabına yerleştirip, donana dek dinlendirin. Dilediğiniz şekilde süsleyip, soğuk olarak servis yapın.
Turuncu mantolu güzel: Mandalina
MERMER PUDİNG(3 kişilik)
Malzemeler:
Yarım lt süt
Bir buçuk çorba kaşığı nişasta
Bir buçuk çorba kaşığı un
75 gram (5 çorba kaşığı) tozşeker
3 adet mandalina
Hazırlanışı:
Bir tencerede süt, bir buçuk çorba kaşığı nişasta, bir buçuk çorba kaşığı un ve tozşekeri karıştırıp, tencereyi ocağa oturtun. Muhallebi kıvamına geldiğinde ocağı kapatın. Muhallebiyi ikiye bölüp ayrı kaplara koyun. Mandalinaların suyunu sıkıp, bu suyu muhallebinin yarısına karıştırın. Küçük boy kaseleri hafifçe ıslatın, kaselere bir yandan mandalinalı pudingi, diğer yandan sade pudingi koyun. Mermer görüntüsü alması için bir çatalla daireler çizerek karıştırın. Soğuması için buzdolabına koyun. Donunca, arzuya göre kaseleri ters çevirerek servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri