Tatlıdan tuzluya; Güllaç
ETLİ GÜLLAÇ DÜRÜM(4 Kişilik)
Malzemeler:
4 adet güllaç yaprağı
500 gram yağsız kuşbaşı et
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 adet kırmızı soğan
1’er adet kırmızı ve çarliston biber
1 çay kaşığı kekik
Tuz, karabiber, pulbiber
Hazırlanışı:
Güllaç yapraklarını ılık su ile ıslatın ve yumuşaması için bir kenarda bekletin. Diğer taraftan eti kısık ateşte kendi suyunu salıp çekene kadar pişirin. Zeytinyağını bir tencereye alın ve halka doğranmış biberleri ilave ederek hafifçe soteleyin. Üzerine piyazlık doğranmış soğanı ekleyip birkaç kez çevirin. Et, kekik, tuz ve pulbiberi de kattıktan sonra tüm malzemeyi şöyle bir karıştırın. Yumuşayan güllaç yapraklarını üst üste koyun ve ortadan ikiye kesin. Bir kenarına etli harçtan koyun ve kenarlarını kapatarak rulo şeklinde sarın. Diğer güllaçları da aynı şekilde hazırlayın ve servis yapın.
Tatlıda tuzluya; Güllaç
GÜLLAÇ KASESİNDE SALATA(6 Kişilik)
Malzemeler:
6 adet güllaç yaprağı
250 gram Akdeniz yeşilliği
100-150 gram beyaz peynir
15-20 adet kiraz domates
1 çorba kaşığı kavrulmuş susam
Sosu için:
Yarım çay bardağı zeytinyağı
2 çorba kaşığı nar ekşisi
2 çorba kaşığı limon suyu
1 diş dövülmüş sarmısak, tuz
Hazırlanışı:
Güllaç yapraklarını ılık su ile ıslatıp, yumuşayana dek bekleyin. Yapraklara kase şekli vermek için ısıya dayanıklı derin kaseleri yağlayıp, güllaç yapraklarını içine yerleştirin. Kenarlarından sarkan fazla kısımları keserek alın. Kaseleri önceden ısıtılmış 130 derece fırında kuruyana dek bekletin. Fırından çıkarın ve ılınmaya bırakın. Daha sonra kase şeklini alan güllaç yapraklarını kapların içinden çıkarın. Akdeniz yeşilliğini yıkayıp, suyunun süzülmesi için süzgece alın. Elinizle iri parçalara koparıp, bir kaba koyun. Küp doğranmış beyaz peynir ve kiraz domates ekleyin. Bu karışımı güllaç kaselerinin içine pay edin ve üzerlerine susam serpin. Bir kavanoza zeytinyağı, nar ekşisi, limon suyu, sarmısak ve tuzu koyun. Ağzını kapatıp, çalkalayın. Hazırladığınız sosu güllaçların üzerlerine gezdirip, servis yapın.
Tatlıda tuzluya; Güllaç
GÜLLAÇ KIZARTMASI(10 Adet)
Malzemeler:
5 adet güllaç yaprağı
300 gram iri dövülmüş fındık
5 çorba kaşığı tozşeker
2 su bardağı süt
2 adet yumurta
3 çorba kaşığı susam
Kızartmak için:
Sıvıyağ
Şerbeti için:
1 su bardağı su
2 su bardağı tozşeker
1/4 limon
Hazırlanışı:
Öncelikle şerbet için su, tozşeker ve limonu tencereye alıp, kaynatın. Soğumaya bırakın. İç malzeme için fındık ve tozşekeri karıştırın. Sütü bir tencereye alın ve ılık olacak şekilde ısıtın. Güllaç yapraklarına süt serpip, yumuşaması için bir bez örtünün üzerine alın. Yumuşayan güllaçları ikiye bölün ve yarım güllacın bir kenarına iç harçtan koyun. Kenar kısımlarını içe doğru kapatarak, 2 parmak kalınlığında yassı olacak şekilde rulo yapın. Kalan güllaçları da aynı şekilde hazırlayın. Derin bir kapta yumurtaları çırpın ve hazırladığınız güllaç rulolarını batırın. Üzerine susam serpin ve bol sıvıyağda kızartın. Kızaran güllaçları bir kaba alın ve sıcakken üzerlerine soğuk şerbeti gezdirin. Şerbeti çektikten sonra dilimleyerek servis yapın.
Tatlıda tuzluya; Güllaç
GÜLLAÇ BÖREĞİ(10 Adet)
Malzemeler:
5 adet güllaç yaprağı
250 gram tuzlu ve yağlı beyaz peynir
10-12 dal maydanoz
Üzerine:
1 su bardağı süt
1 adet yumurta sarısı, çörekotu
Hazırlanışı:
Ilık su ile ıslattığınız güllaç yapraklarını yumuşayana dek bekletin. Yumuşayan yaprakları ortadan ikiye bölün. Bir kapta rendelenmiş beyaz peynir ve kıyılmış maydanozu karıştırın. Yarım güllaç yapraklarından birinin geniş kısmına peynirli harçtan koyun ve rulo yapıp, gül şekli verin. Diğer güllaç yapraklarını da aynı şekilde hazırlayın ve fırın tepsisine yerleştirin. Üzerine gezdirmek için bir kapta süt ve yumurta sarısını çırpın. Böreklerin üzerine gezdirip, çörekotu serpin. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
Tatlıda tuzluya; Güllaç
KIZARMIŞ GÜLLAÇ(10 Kişilik)
Malzemeler:
10 adet güllaç yaprağı
1 su bardağı gül suyu
1 su bardağı su
İki buçuk su bardağı ince çekilmiş fındık
3 adet yumurta
150 gram tereyağı
2 su bardağı süt
1 su bardağı tozşeker
Süslemek için:
3-4 adet incir
Hazırlanışı:
Gül suyunu geniş bir kaba alıp suyla karıştırın. Güllaç yapraklarını bu karışımla ıslatın. İçlerine biraz fındık koyup rulo yapın. Yumurtaları geniş bir kapta çırpın. Güllaçları yumurtaya buladıktan sonra kenara alın. Tereyağı kızdırıp güllaçları kızartın. Süt ve tozşekeri birlikte kaynatın. Biraz ılınınca kızarttığınız güllaçları bu şuruba atın. Islanınca şuruptan alın incir dilimleri ile süsleyerek servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Ünlü Şeflerden Sevgililer Günü'ne Özel Menüler
- Somon ve Mevsim Sebzelerinin Dansı
- 2025'in Rengi Mocha Mousse Tonlarında Tatlar