Patates ile fark yaratın
Kremalı Patates Tarifi (6 kişilik)
4 adet patates
3 diş sarmısak
1 paket krema
Yeteri kadar tuz
PATATESLERİ yuvarlak şekilde dilimleyin. Fırın kabına yerleştirip, üzerine doğranmış sarmısakları serpiştirin. Kremayı yayıp, tuz serpin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, patatesler yumuşayana dek pişirin. Dilimleyip servis yapın.
Patates ile fark yaratın
Fırında Kefirli Patates Tarifi (8 kişilik)
Yarım su bardağı kefir
6 adet patates
3 adet havuç
1 su bardağı haşlanmış bezelye
1 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber
1 çay kaşığı rendelenmiş muskat
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 adet yumurtanın sarısı
1 tatlı kaşığı karabiber
tuz
DÖRT adet patatesi haşlayıp, kabuklarını soyun. Rendeleyip geniş bir kaba alın. Üzerine kefir, rendelenmiş havuç, bezelye, toz kırmızıbiber, muskat, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, karabiber ve tuz ekleyip karıştırın. Kalan 2 adet patatesi halka şeklinde incecik dilimleyin. Fırına dayanıklı orta boy bir kabı yağlayın. Kabın tabanına ve kenarlarına dilimlenmiş patateslerin bir kısmını yerleştirin. Ortasına kefirli karışımı doldurun. Üzerini kalan patates dilimleri ile kaplayın. Ayrı bir yerde zeytinyağı ile yumurta sarısını iyice çırpın. Fırça yardımıyla patateslerin üzerine sürün. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında kızarana dek pişirin. Servis tabağına alıp, dilediğiniz şekilde süsleyerek servis yapın.
Patates ile fark yaratın
Patates Çanağında Salata Tarifi (5 kişilik)
5 adet haşlanmış patates
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1-2 çay kaşığı pulbiber
8 dal dereotu
1 adet küçük boy mor lahana
1 adet havuç
Yarım limonun suyu
1 su bardağı yoğurt
1 çay kaşığı karabiber
Yarım tatlı kaşığı tuz
PATATESLERİ rendeleyip, zeytinyağı, karabiber ve tuzla iyice karıştırın. Daha sonra ikiye bölüp, bir kısmına pulbiber, diğer kısmına kıyılmış dereotu ekleyin. Pulbiberli patatesten elma büyüklüğünde parçalar koparıp, elinizde yuvarlayın. Başparmağınızla ortalarından çukur açın. Kıyılmış mor lahanayı limon suyu ve tuzla iyice ovalayın. Pulbiberli patates çanaklarının içlerine lahanayı pay edip, üzerlerine 1'er tatlı kaşığı yoğurt koyun. Dereotlu patatesten elma büyüklüğünde parçalar koparıp, elinizde yuvarlayın. Başparmağınızla ortalarından çukur açın. Havucu rendeleyip, dereotlu patates çanaklarının içlerine pay edin. Üzerlerine 1'er tatlı kaşığı yoğurt koyup servis yapın.
Patates ile fark yaratın
Kıymalı Patates Tarifi (4 kişilik)
8 adet orta boy patates
200 gram kıyma
1 adet orta boy soğan
2 çorba kaşığı tereyağı
1 adet küçük domates
1 çorba kaşığı biber salçası
Bir buçuk su bardağı su
Tuz, karabiber
PATATESLERİN kabuklarını soyup elma dilimi şeklinde doğrayın. Kıymayı bir tencereye alıp, suyunu salıp yeniden çekinceye dek kavurun. Üzerine tereyağı ve yemeklik doğranmış soğan ilave edin. Soğanın rengi dönünce, salça, tuz ve kabukları soyulduktan sonra küp doğranmış domates ilave edin. Patatesleri tencereye ekleyip kapağını kapatın. Kısık ateşte ara sıra tencereyi sallayarak 10 dakika pişirin. Daha sonra suyu ekleyip patatesler yumuşayana kadar pişirip servis yapın.
Patates ile fark yaratın
Patates Salatası Tarifi (5 kişilik)
1 kg patates,
2 adet havuç,
1 demet taze soğan
Yarım demet maydanoz,
Yarım demet dereotu
Yarım demet nane
1 çay bardağı zeytinyağı,
2 adet limon,
tuz
Kırmızıbiber,
karabiber
Patatesleri haşlayıp küp küp doğrayın. Başka bir kabın içine havuçları rendeleyin. Maydanoz, nane, dereotu, tuz, kırmızıbiber, karabiber, yağ ve bir limon suyunu patateslere ekleyip karıştırın. Diğer limonun suyunu rendelediğiniz havucun içine katıp karıştırın. İki kademeli bir kalıbın içine önce rendelenmiş havucun yarısını üzerine de patates karışımının yarısını koyun. İkinci kata kalan havucu, üzerine patates karışımını koyup elinizle bastırın. Buzdolabında 1 saat bekletin. Servis tabağına ters çevirin. Biber ve salatalık turşusu ile süsleyip servis yapın.
Aşçının notu: Salatayı evdeki normal bir kaseye bastırarak yerleştirip, ters çevirerek de servis yapabilirsiniz.
Patates ile fark yaratın
Ispanaklı Patates Püresi Tarifi (6 kişilik)
700 gram ıspanak
4 adet patates
Yarım demet maydanoz
1 adet taze soğan
3-4 dal Frenk maydanozu
1 çorba kaşığı tereyağı
Yarım çay kaşığı rendelenmiş muskat (küçük hindistancevizi)
2 çorba kaşığı ılık süt
Yeteri kadar tuz, karabiber
PATATESLERİN kabuklarını soyup, küp doğrayın. Tencereye alıp üzerini geçecek kadar soğuk su ve 1 çorba kaşığı tuz ekleyin. Yaklaşık 20 dakika haşlayıp, suyunun süzülmesi için süzgece alın. Kıyılmış ıspanak, maydanoz, soğan ve frenk maydanozunu ayrı bir tencereye alın. Tuz ekleyip tencerenin ağzı açık olarak, yaklaşık 10 dakika pişirin. Patates ve yeşillikleri birlikte püre haline getirin. Tereyağı, karabiber ve muskat ekleyip karıştırın. Süt ilave edip karıştırmaya devam edin. Sıcak olarak servis yapın.
Patates ile fark yaratın
Milföyde Patates Halkası Tarifi (8 kişilik)
5 adet patates
5 adet milföy hamuru
2 adet yumurta
100 gram beyaz peynir
3 çorba kaşığı sıvıyağ
3-4 dal maydanoz
1 su bardağı rendelenmiş
kaşar peyniri
1 çorba kaşığı su
Tuz, karabiber
PATATESLERİ iyice yumuşayana dek haşlayın. Ilındıktan sonra kabuklarını soyup, ezin. Üzerine 1 adet yumurta, 1 adet yumurta akı, ufalanmış beyaz peynir, sıvıyağ, kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiber ekleyip karıştırın. Milföy hamurlarını yumuşayana dek oda sıcaklığında bekletin. Düz bir zemine streç film serin. Üzerine milföy hamurlarını uç kısımları hafifçe üst üste gelecek şekilde yerleştirin ve un serpin. Hamuru merdane yardımıyla genişliği 15 cm olacak şekilde açın. Patatesli harcı, hamurun üzerine boydan boya yayın. Streç film yardımıyla hamuru rulo yapın. Uzun rulonun uç kısmını yuvarlak bir tepsinin ortasına koyup, kendi etrafında döndürerek tepsiye yerleştirin. Eğer milföy hamurları çok fazla yumuşamışsa, tepsiyi 10-15 dakika buzdolabında bekletin. Daha sonra böreğin üzerine 3 parmak arayla, tam olarak ayırmadan, kesikler atın. Kalan yumurta sarısını bir çorba kaşığı suyla çırpın ve böreğe sürün. Rendelenmiş kaşar peyniri serpin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana dek pişirin. Sıcak servis yapın.
Patates ile fark yaratın
Ispanaklı Fırın Patates Tarifi (6 kişilik)
750 gram patates
500 gram ıspanak yaprağı
2 adet domates
1 su bardağı rendelenmiş
kaşar peyniri
300 gram dil peyniri
Tuz, karabiber
1 ISPANAĞI yıkayıp bir tencereye alın. Su ilave etmeden ve kapağı kapalı olarak 2 dakika haşlayın. Elinizle sıkıp irice doğrayın. Tuz ve karabiberle tatlandırın.2 Patatesleri soyup halka doğrayın. Tuzlu suda 2 dakika haşlayın. Soğuk sudan geçirip iyice süzün. Domatesleri soyup halka doğrayın. Dil peynirini dilimleyin. Orta boy yuvarlak bir fırın kabını yağlayın. Tepsinin ortasına domates ve dil peynirini yerleştirin. Etrafına ıspanak koyun. Patatesleri kabın dış kenarına balıksırtı döşeyin. Tuz, karabiber ve rendelenmiş kaşar peyniri serpin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 35-40 dakika pişirin.
Patates ile fark yaratın
Patates Çanağında Patlıcan Tarifi (6 kişilik)
3 adet büyük boy patates
2 adet patlıcan
1 adet yumurta
1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
3 çorba kaşığı tereyağı
2 adet domates
4 çorba kaşığı zeytinyağı
Yarım limonun suyu
Yarım demet maydanoz
Tuz, karabiber
Süslemek için:
Maydanoz
PATATESLERİN kabuklarını soyduktan sonra rendeleyin. Elinizle suyunu sıkın ve bir kaba alın. İçine yumurta, kaşar peyniri, eritilmiş tereyağı, tuz ve karabiber ilave edip, karıştırın. Harçtan limon büyüklüğünde parçalarkoparın. Elinizle çanak şekli vererek, muffin kalıplarının içine yerleştirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20-25 dakika pişirin. Üzeri için patlıcanları közleyin ve kabuklarını soyup, iri küpler halinde doğrayın. İçine kabukları soyulup, iri doğranmış domates, zeytinyağı, limon suyu, kıyılmış maydanoz ve tuz ekleyip, karıştırın. Pişen patatesler ılındıktan sonra kalıptan çıkarın ve servis tabağına alın. Üzerine patlıcan karışımını paylaştırın ve maydanozla süsleyerek, servis yapın.
Patates ile fark yaratın
Patates Cipsli Tavuk Şnitzel Tarifi (2 kişilik)
2 parça dövülmüş tavuk göğsü
1 su bardağı galeta unu
Tuz, karabiber
1 paket patates cipsi
2 çorba kaşığı tereyağı
Bir kapta galeta ununu, tuzu ve karabiberi karıştırın. Dövülmüş tavuk göğüslerini galeta unlu karışıma, her tarafını kapatacak şekilde bulayın. Ayrı bir kaba cipsleri ufalayın ve hazırladığınız tavuk etinin iki yüzünü, cipsle kaplayın. Bir tavaya tereyağını aktarıp, tavukları arkalı önlü 5-6 dakika kızartın. Domates dilimleri ve maydanozla süsleyip servis yapın.
Patates ile fark yaratın
Patates Çilesi Tarifi (6 kişilik)
5 adet taze patates
2 çorba kaşığı tereyağı
4 çorba kaşığı un
Yarım su bardağı su
2 adet yumurta
100 gram rendelenmiş kaşar peyniri
Tuz, karabiber
1 su bardağı ufalanmış tel şehriye
Kızartmak için: Sıvıyağ
Patatesleri haşlayın. Bu arada tereyağını bir tencerede eritip, üzerine un ilave edin. 2 dakika un pembeleşene dek kavurun. Suyu ilave edin ve hafif ateşte, kalın bir hamur elde edene dek pişirin. Sonrasında soğumaya bırakın. Yumurtaları çırpıp, soğuk hamura ilave edin. Haşlanmış patateslerin kabuklarını soyup püre haline getirin ve hamura ilave edin. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri tuz ve karabiberi ekleyip, patatesli hamuru iyice yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp toplar hazırlayın (bunun için, arasıra suya batırılan iki tatlı kaşığından yararlanabilirsiniz). Topları, tepsiye yaydığınız ufalanmış tel şehriyelere bulayın. Derin bir tencerede yağı kızdırıp içine topları atın. Altın sarısı rengini alana dek kızartın. Sıcak olarak servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri