Osmanlı mutfağı
HELVA-İ HAKANİ(8 Kişilik)
Malzemeler:
200 gram tereyağı veya margarin
1 su bardağı un
1 su bardağı pirinç unu
1 su bardağı nişasta
3 su bardağı süt
iki buçuk su bardağı tozşeker
100 gram iri dövülmüş ceviz
Yarım kahve fincanı gül suyu
Hazırlanışı:
Tencereye yağı alıp eritelim. Unu ve 1 su bardağı pirinç ununu ekleyip, ağır ateşte ve sürekli karıştırarak kavuralım. Üzerine 1 su bardağı nişastayı ilave edip hafifçe esmerleşip meyanesi gelene dek ve sürekli karıştırarak kavurmaya devam edelim. Sonra kaynar haldeki sütü ekleyerek, karıştırmaya ara vermeden, helvanın sütü çekmesini sağlayalım. Tozşekeri ilave edip karıştıralım. Dövülmüş cevizi de ekleyip bir kez karıştırdıktan sonra, helvayı ateşten alalım. 15-20 dakika demlendirelim. Servis tabağına alıp arzuya göre üzerine gül suyunu gezdirelim. Servis yapalım.
Osmanlı mutfağı
TATLI ET(6 Kişilik)
Malzemeler:
6 parça kuzu gerdan
4 çorba kaşığı tereyağı
3 adet soğan
4 çorba kaşığı üzüm pekmezi
2 su bardağı ılık su
Yenibahar
Tarçın
Tuz
Hazırlanışı:
Eti yıkayıp suyunu süzün. Bir tavaya aldığınız tereyağını eritip her et parçasını önlü arkalı kızartın. Aynı tavaya yemeklik doğradığınız soğanı koyup pembeleşene dek kavurun. Pekmezi suda eritin. Gerdanları tencereye alın. Üzerine soğan ve pekmezi ekleyin. Tuzunu ayarlayın. Kaynamaya başlayınca kapağını kapatın ve kısıkateşte etler iyice yumuşayana dek yaklaşık 1-1.5 saat pişirin. Üzerine yenibahar ve tarçın serperek servis yapın.
Osmanlı mutfağı
MARMARİNE(6 Kişilik)
Malzemeler:
1 kg ıspanak yaprağı
Yeteri kadar su
3 çorba kaşığı tereyağı
3 adet yumurta
300 gram koyun peyniri
3 adet yumurta
Tuz
Karabiber
Hazırlanışı:
Ispanağı yıkayıp tuz eklediğiniz az suda 3 dakika haşlayın. Süzüp suyunu sıkın ve irice doğrayın.Bir fırın kabını yağlayıp, ıspanağı kaba yerleştirin. Tereyağını eritip ıspanağın üzerine gezdirin ve karıştırın. Yumurtaları çırpıp üzerine ufalanmış peynir, tuz ve karabiber ilave edin. Karışımı ıspanağın üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika pişirin.
Osmanlı mutfağı
DANE-İ SARI(Safranlı Pilav)(6 Kişilik)
Malzemeler:
1 su bardağı pirinç
1 adet küçük köy tavuğu
Yeteri kadar su
1 çay kaşığı safran
3 çorba kaşığı gülsuyu
200 gram tatlı badem
Hazırlanışı:
TAVUĞU bir tencereye alıp üzerini geçecek kadar su ve tuz ekleyerek haşlayın. Kemiklerini çıkarıp etini didikleyin ve bir kenara alıp, sıcak tutun. Pirinci ılık suda yarım saat bekletin. İyice yıkayıp süzün. Safranı gülsuyunda 2-3 saat bekletin. Bademleri kaynar suda 10 dakika bekletip, kabuklarını soyun. Daha sonra dörde bölün. Pişirme tenceresine tavuğu haşladığınız sudan 2 su bardağı alıp, bal ve tuz ilave ederek ocağa oturtun. Kaynamaya başlayınca pirinci ekleyip, kapağını kapatın. Daha sonra ocağı iyice kısın ve pirinç suyunu çekene dek pişirin. Tereyağını bir tavada eritip, bademleri hafifçe kavurun. Yağıyla birlikte pilavın üzerine ekleyin. Gülsuyunda eriyen safranı da katıp harmanlayın. Tencerenin üzerine kağıt havlu koyup, kapağını kapatın. Çok kısık ateşte 20 dakika daha pişirin. Ocaktan alıp kapağını açmadan 15 dakika demlendirin. Tavukla birlikte servis yapın.
Osmanlı mutfağı
DANA ETLİ MUTANCANA(4 Kişilik)
Malzemeler:
300 gram dana bonfile
1 kahve fincanı badem
2 çorba kaşığı tereyağı
8-10 adet arpacık soğan
2 diş sarmısak
8-10 adet kuru rezaki üzümü
5-6 adet kuru kayısı
2 adet kuru incir
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı bal
Tuz
Karabiber
Hazırlanışı:
Eti kuşbaşı doğrayın. Bademleri kaynar suda 15 dakika bekletip kabuklarını soyun. Tereyağını tencereye koyup, bademleri rengi dönene dek kavurun ve tencereden alın. Tencereye ayıklanmış arpacık soğan ve sarmısakları koyup pembeleşene dek kavurun. Eti ekleyip,suyunu salıp çekinceye kadar kavurun. Ardından, kavrulmuş badem, üzüm, doğranmış kayısı ve inciri katın. Tuzunu ve karabiberini ayarlayın. Şöyle bir çevirip, suyunu ekleyin ve et yumuşayana dek pişirin. Ocağı kapatıp yemeğin üzerine bal gezdirdikten sonra servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- 2025 Trendi Swicy Lezzetler
- Selin Kutucular'la Sofra'ya Özel
- Düşük Karbonhidrat Yüksek Lezzet Menüler