Kuruyemiş başrolde!..
TV karşısında,arkadaş sohbetlerinde,atıştırmak istediğinizde,eğlence aradığınızda her zaman elinizin altında olan kuruyemişle nefis tarifler...
CEVİZ EZMESİ(8 Kişilik)
2 su bardağı dövülmüş ceviz, 2 su bardağı irmik, 2 su bardağı tozşeker, 2 su bardağı su, 1 su bardağı hindistancevizi
Tozşeker ve suyu kaynatın. Şerbet kaynarken içine irmiği telle karıştırarak azar azar ilave edin. 1-2 taşım kaynadıktan sonra ocaktan alıp, içine cevizi ekleyin ve tekrar karıştırın. Kare bir tepsiye veya cam bir kaba hindistancevizinin yarısını serin. Üzerine cevizli karışımı yavaşça yayın. Tekrar kalan hindistancevizini üzerine serpin. Ceviz ezmesi soğuduktan sonra dilimleyerek servis yapın.
Kuruyemiş başrolde!..
KESTANELİ VE KAJU FISTIKLI MİLFÖY TATLISI(18 Adet)
8 adet milföy hamuru, içi için: 750 gram kestane, 1 kahve fincanı krema, 2 su bardağı tozşeker, 100 gram kaju fıstığı, üzerine: pudraşekeri
Kestaneleri haşlayın ve kabuklarını soyun. Ezdikten sonra içine krema, tozşeker ve dövülmüş kajuyu ilave edin. Tüm malzemeyi karıştırın. Oda sıcaklığında 5 dakika beklettiğiniz milföy hamurlarını elinizle hafifçe açın. Bir kenarına kestaneli harçtan koyun ve rulo şeklinde sarın. Diğer milföy hamurlarını da aynı şekilde hazırlayıp, yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri hafif pembeleşene kadar pişirin. Ilındıktan sonra üzerine pudraşekeri serpin.
Kuruyemiş başrolde!..
KIYMALI VE KURUYEMİŞLİ POĞAÇA(30 Adet)
Hamuru için: 1 su bardağı sıvıyağ, 1 su bardağı süt, 1 su bardağı soda, 1 paket (10 gram) instant maya, 3 tatlı kaşığı tozşeker, 1 çay kaşığı mahlep, bir tutam tuz, aldığı kadar unu İçi için: 400 gram kıyma, 3 adet orta boy soğan, yarım kahve fincanı kuşüzümü, 1 kahve fincanı dövülmüş ceviz, 1 kahve fincanı dolmalık fıstık, tuz, karabiber, üzerine: 1 adet yumurta sarısı
Hamur için derin bir kapta sıvıyağ, süt, soda, maya, tozşeker, mahlep ve tuzu karıştırın. Kulak memesi yumuşaklığından bir hamur elde edene kadar un ekleyip, tüm malzemeyi yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örterek yarım saat oda sıcaklığında dinlendirin. Diğer taraftan içi için bir tavada kıyma ve yemeklik doğranmış soğanı kavurun. İçine kuşüzümü ve ceviz ilave edip rengi dönene kadar kavurmaya devam edin. Dolmalık fıstık, tuz ve karabiber ekledikten sonra 1-2 dakika daha kavurup, ılınması için kenara alın. Dinlenen hamurdan cevizden biraz daha büyük parçalar koparın ve avucunuzun içinde açarak bir kenarına kıymalı harçtan koyun. Poğaça şekli vererek diğer ucunu üzerine kapatın. Hamur ve iç harç bitene kadar işleme devam edin. Yağlanmış fırın tepsisine aralıklarla dizdiğiniz poğaçaları yarım saat dinlendirin. Üzerlerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri kızarana dek pişirin.
Kuruyemiş başrolde!..
KURUYEMİŞLİ TART(8 Kişilik)
125 gram oda sıcaklığında margarin, 1 adet yumurta, yarım paket kabartma tozu, 1 kahve fincanı tozşeker, 2 su bardağı un, muhallebi için: 3 su bardağı süt, 4 çorba kaşığı un, yedi buçuk çorba kaşığı tozşeker, 1 paket vanilya, 1 adet yumurta sarısı, 1 kahve fincanı krema, 50 gram tereyağı, süslemek için: Ceviz, badem, kayısı, fındık, antepfıstığı, üzerine: 2 çorba kaşığı tozşeker, 2 çorba kaşığı nişasta, 3 çay bardağı soğuk su
Öncelikle hamur için margarin, yumurta, kabartma tozu, tozşeker ve unu derin bir kasede yoğurun. Hamuru tart kalıbından biraz daha büyük olacak şekilde merdaneyle açın ve kalıbın kenarlarını da kaplayacak şekilde yerleştirin. Kabarmaması için üzerine çatalla delikler açın. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında pembeleşene kadar pişirin. Soğuduktan sonra servis tabağına alın. Muhallebisi için süt, un, tozşeker, vanilya ve yumurta sarısını bir tencereye alıp telle çırpın. Ocağa oturtup, topaklanmaması için tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Tencereyi ocaktan alın ve krema ile tereyağını ekleyin. Karıştırarak soğuttuktan sonra pişen tart hamurunun içine yayın ve kuruyemişlerle süsleyin. Üzeri için nişasta ve tozşekeri soğuk suda çırparak eritin. Kıvam alana kadar kısık ateşte pişirin. Kuruyemişlerin üzerine kaşıkla eşit şekilde yayın. Soğuduktan sonra dilimleyerek servis yapın.
Kuruyemiş başrolde!..
DAMAT KAYMAKLISI(6 Kişilik)
200 gram kaymak, 250 gram toz antepfıstığı, 2 adet baklavalık yufka, 2 çorba kaşığı tereyağı, şerbeti için: 2’şer su bardağı tozşeker ve su, 1-2 damla limon suyu
Şerbet için tozşeker ve suyu kaynatın. 1-2 damla limon suyu ilave edip, 2 taşım daha kaynadıktan sonra soğumaya bırakın. Yufkalardan birini düz bir zemine yayın. Üzerine eritilmiş tereyağı gezdirin. İkinci yufkayı üzerine serin. Kaymağı yufkanın her tarafına eşit şekilde yaydıktan sonra üzerine antepfıstığı serpin. Karşılıklı kenarlarını uçları ortada birleşecek şekilde kapatın ve kare bir yufka elde edin. Daha sonra yufkayı rulo yapın ve buzdolabında 1 saat dinlendirin. Dolaptan çıkarın ve 2 parmak genişliğinde kesip, kuruyemişli tarafları üste gelecek şekilde yağlanmış fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Sıcak tatlının üzerine soğuk şerbeti gezdirin. Şerbeti çektikten sonra servis yapın.
Kuruyemiş başrolde!..
KURUYEMİŞLİ STRUDEL(6-8 Kişilik)
1 adet hazır ekmek hamuru, 100 gram oda sıcaklığında tereyağı, 1 kahve fincanı tozşeker ve meyve şekerlemesi, 1 kahve fincanı dövülmüş fındık ve badem, yarım kahve fincanı sultani üzüm, yarımşar kahve fincanı damla çikolata ve krema, 1 adet yumurtanın akı, üzerine: 1 adet yumurta sarısı, pudraşekeri
Ekmek hamurunu fırın tepsisinin boyunda ve dikdörtgen olacak şekilde açabildiğiniz kadar ince açın. Tereyağını üzerine sürüp, tozşeker serpin. Bir kasede fındık, badem, meyve şekerlemesi, üzüm, damla çikolata, krema ve yumurta akını karıştırın. Karışımı hamurun üzerine yayın ve rulo yapın. Üzerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Ilındıktan sonra pudraşekeri serpin ve dilimleyerek servis yapın.
Kuruyemiş başrolde!..
TAHİNLİ KURU BAKLAVA(30 Adet)
Hamuru için: 4 su bardağı un, 2 çorba kaşığı sirke, yeteri kadar ılık su, üzerine sürmek için: 150 gram tereyağı, içi için: Bir buçuk su bardağı tahin, bir buçuk su bardağı tozşeker, 100’er gram dövülmüş fındık ve ceviz, üzerine: pudraşekeri
Hamur için yoğurma kabına un ve sirkeyi alın. Yumuşak bir hamur elde edene kadar ılık su ilave edip yoğurun. Hamurun üzerini nemli bir bezle örterek 15 dakika buzdolabında dinlendirin. Daha sonra hamuru 4 eşit parçaya ayırın. Her parçayı ince olacak şekilde merdaneyle açın. 1 adet yufkanın üzerine eritilmiş tereyağının yarısını gezdirin ve diğer yufkayı üzerine kapatın. Yufkanın karşılıklı kenarlarını 4 parmak olacak şekilde içeri doğra katlayıp, yufkaya kare şekli verin. Üzerine tahinin yarısı, tozşekerin yarısı ve en üste de fındık ile cevizin yarısını serpin. Rulo şeklinde sarın ve hamurdan baklava dilimleri kesin. Kalan 2 adet yufkaya da aynı işlemi uygulayın ve fırın tepsisine yerleştirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri hafif pembeleşene kadar pişirin. Ilındıktan sonra servis tabağına alın ve üzerine pudraşekeri serpin. Dilerseniz üzerine pudraşekeri ile birlikte tarçın da serpebilirsiniz.
Kuruyemiş başrolde!..
BADEMLİ VE KUŞÜZÜMLÜ KURABİYE(35 Adet)
125’er gram oda sıcaklığında tereyağı ve margarin, 1 su bardağı pudraşekeri, 1 adet yumurta, 1 su bardağı mısır unu, 2 damla badem esansı, 1 tatlı kaşığı yoğurt, 1’er paket vanilya ve kabartma tozu, 1 çay bardağı kuşüzümü, bir buçuk çay bardağı dövülmüş badem, Aldığı kadar un, bulamak için:, 1 adet yumurtanın akı, 1 çay bardağı hindistancevizi
Derin bir kabın içinde tereyağı, margarin ve yumurtayı karıştırın. İçine pudraşekeri, mısır unu, badem esansı, yoğurt, vanilya, kabartma tozu, kuşüzümü, kabukları soyulmuş ve ince kıyılmış badem ilave edip yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar un ekleyip, yoğurmaya devam edin. Hazırladığınız hamurun üzerine nemli bir bez örterek 15 dakika buzdolabında dinlendirin ve iki eşit parçaya ayırın. Merdane ile yarım parmak kalınlığında açıp dilediğiniz biçimde şekiller çıkarın. Fırça ile üstüne ve altına yumurta akı sürdükten sonra hindistancevizine bulayın ve yağlanmış fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri hafif pembeleşene kadar pişirin.
Sofra’da Bu Ay
- Zeynep Dinç'ten Limonlu Tarifler
- Ramazan'ın Baş Tacı Çorbalar
- Şef Bahtiyar Büyükduman'dan Sıra Dışı Tabaklar