Köftenin 9 lezzet hali
Hasanpaşa Köfte Tarifi (3 kişilik)
Köfteler için:
500 gram dana kıyma
4 dilim rendelenmiş bayat ekmek içi
1 adet orta boy rendelenmiş soğan
1 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı tuz
İçi için:
4 adet orta boy patates
1 su bardağı süt
1 çay kaşığı tuz
1 çorba kaşığı sıvıyağ
Üzeri için:
3-4 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı pulbiber
Tüm malzemeyi derin bir kapta karıştırıp köfte harcını hazırlayın. Harçtan avucunuzu dolduracak kadar parçalar kopartıp, ortası boş kaseler hazırlayarak fırın tepsisine dizin. Diğer taraftan patatesleri haşlayıp rendeleyin. Üzerine süt, sıvıyağ ve tuzu ekleyip karıştırarak püre hazırlayın. Püreyi bir sıkma torbası yardımı ile hazırladığınız köftelerin ortalarına sıkın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üstleri kızarana kadar pişirin. Fırından çıktıktan sonra her köftenin üzerine fındık büyüklüğünde tereyağı koyup pulbiber serpin ve servis yapın.
Köftenin 9 lezzet hali
Islama Köfte Tarifi (3 kişilik)
Köfteler için:
500 gram orta yağlı dana kıyma
1 adet orta boy soğan
3 dilim rendelenmiş bayat ekmek içi
2 çay kaşığı köfte baharı
Tuz
Islama malzemesi için:
Bir buçuk su bardağı kemik suyu
1 çay kaşığı pulbiber
Yarım kahve fincanı zeytinyağı
5-6 dilim bayat ekmek
Garnitür için:
5-6 adet sivri biber
2 adet orta boy domates
İnce kıyılmış soğanı kıyma ve diğer malzemelerle karıştırıp yoğurun.Bu harçtan orta boy oval köfteler hazırlayın. Genişçe bir kaba kemik suyunu alıp, pulbiber ve zeytinyağı ile karıştırın. Bayat ekmek dilimlerini bu suya batırın ve köftelerle birlikte ızgarada kızartın. Servis tabağına kızarmış ekmekleri yerleştirip üzerine köfteleri koyun. Közlenmiş biber ve domatesle servis yapın.
Köftenin 9 lezzet hali
İzmir Köfte Tarifi (3 kişilik)
Köfteler için: 500 gram dana ve koyun karışık kıyma
4 dilim rendelenmiş bayat ekmek içi
1 adet rendelenmiş soğan
Karabiber, tuz, kimyon ve kekik
Kızartmak için: Sıvıyağ
Suyu için: 2 adet domates
7-8 adet sivri biber
2 çorba kaşığı salça
2 su bardağı sıcak su
Kıymayı bir kaba alın ve tüm malzemeyi ekleyerek iyice yoğurun. Hazırladığınız bu harçtan çok büyük olmayan ve uç kısımları sivri uzun köfteler yapıp kızgın yağda kızartın. Yayvan bir tencereye köfteleri yerleştirip, üzerine dilimlenmiş domatesleri ve biberleri dizin. 2 su bardağı sıcak suda salçayı açıp, yemeğin üzerine gezdirin. Orta ateşte 10-15 dakika pişirip servis yapın.
Köftenin 9 lezzet hali
Tiritli Köfte Tarifi (4 kişilik)
1 su bardağı nohut
Yarım kg köftelik bulgur
Yarım kg yağsız kıyma
1 adet yumurta
4 su bardağı su
Yarım kg kemikli et
2 adet soğan
2 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı salça
Tuz
Nohudu bir gece öncesinden ıslatın. Haşladıktan sonra süzün ve bir kenara alın. Bulgur, kıyma, yumurta ve 1 su bardağı suyu iyice yoğurun. Fındık büyüklüğünde parçalar koparıp avucunuzun ortasında yuvarlayarak köfteler hazırlayın. Kemikli eti kalan suda haşlayın. Diğer taraftan halka şeklinde doğranmış soğanı tereyağında kavurun. Salçayı ekleyip 2-3 dakika daha kavurmaya devam edin. Daha sonra kavurduğunuz malzemeyi kemikli et suyunun içine ilave edip karıştırın. En son nohut ve köfteleri katın. Tuzunu ayarlayın. 5-10 dakika daha pişirdikten sonra servis tabağına alın ve sıcak olarak servis yapın.
Köftenin 9 lezzet hali
Sahan Köfte Tarifi(2 kişilik)
500 gram az yağlı dana kıyma
1 baş dövülmüş sarmısak
3 dilim bayat ekmek içi
Tuz, karabiber
Tüm malzemeyi iyice yoğurun. Avuç içi büyüklüğünde yuvarlak köfteler hazırlayın. Düz bir tencereye köfteleri yerleştirip üzerini geçmeyecek kadar su ekleyin. Orta ateşte pişirin.
Köftenin 9 lezzet hali
Yufkalı Köfte Tarifi (6 kişilik)
300 gram dana kıyması
200 gram kuzu kıyması
150 gram tavuk kıyması
1 adet yumurta
2 adet soğan
4 dilim bayat ekmek içi
7-8 adet mantar
Yarım demet maydanoz
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1’er tutam yenibahar ve fesleğen
1’er tutam tarçın ve tuz
2 adet yufka
4 kahve fincanı yeşil antep fıstığı
Yumurtanın akını ve sarısını ayırın. Yumurta akı, yufka ve fıstık hariç tüm malzemeyi robottan geçirin. Harcı bir kaba alıp fıstığı ekleyin ve iyice yoğurun. Yufkaları düz bir zemine üst üste yayıp içine harcı paylaştırdıktan sonra rulo haline getirin. Yaptığınız ruloların uçlarına çırptığınız yumurta aklarını sürüp yapıştırın ve buzdolabında bir gün dinlendirin. Daha sonra dilimleyip şişlere dizin ve ızgarada arkalı önlü kızartıp servis yapın.
Aşçının notu: Köfte hazırlamak için, malzemelerinizi evde robottan geçirmek yerine içine yumurta eklemeden, kasapta kıyma makinesinde bir kez çektirebilirsiniz.
Köftenin 9 lezzet hali
Ekşili Köfte Tarifi (3 kişilik)
Köfteler için: 150 gram dana kıyma
1 kahve fincanı pirinç
1 adet orta boy soğan
2 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı karabiber
1/3 demet maydanoz
Yarım su bardağı un
Suyu için: 2 çorba kaşığı sıvıyağ
2 adet orta boy havuç
1 adet orta boy patates
Yarım demet maydanozun sapı
2 çorba kaşığı un
1 adet limonun suyu
2 çay kaşığı tuz
7-8 su bardağı su
Köfteleri hazırlamak için, soğanı rendeleyin, maydanozları incecik kıyın. Un hariç kalan tüm köfte malzemesini karıştırıp iyice yoğurun. Hamurdan fındık büyüklüğünde köfteler hazırlayın. Un döktüğünüz bir tepsiye köfteri koyup sallayın ve köftelerin her tarafını una bulayın (böylece yapışmalarını önlemiş olursunuz). Derin bir tencereye, doğradığınız havuç ve patatesleri koyun. Üzerine su, 2 çorba kaşığı sıvıyağ, tuz ve doğranmış maydanoz saplarını da ekleyip pişmeye bırakın. Havuçlar yumuşayınca köfteleri de tencereye ekleyip pirinçleri yumuşayana kadar pişirin. Limon suyu, tuz, un, ve 1 çorba kaşığı suyu ayrı bir kapta iyice çırpın. Yavaş yavaş köftelere ekleyin. 5 dakika daha pişirip ocaktan alın.
Köftenin 9 lezzet hali
Akçaabat Köfte Tarifi (25 adet)
1 kg dana kıyma (döş kısmından)
100 gram gömlek yağı
100 gram galeta unu
1 baş sarmısak
1 tatlı kaşığı kekik
Tuz, karabiber
DERİN bir kaseye kıyma, gömlek yağı, galeta unu, dövülmüş sarmısak, kekik, tuz ve karabiberi alın. 15 dakika kadar iyice yoğurun. Harçtan limon büyüklüğünde parçalar koparın ve elinizle köfte şekli verin. Hazırladığınız köfteleri yapışmaz yüzeyli bir tavada kızartın veya ızgarada pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Köftenin 9 lezzet hali
Dalyan Köfte Tarifi (6 kişilik)
Köftesi için:
750 gram dana kıyma
1 adet rendelenmiş büyük boy soğan
5 dilim ufalanmış bayat ekmek içi
1 adet yumurta
1’er çay kaşığı karabiber ve kimyon l 2 çay kaşığı tuz
1 adet yumurtanın sarısı
İçine:
1 su bardağı havuç, patates ve bezelye garnitürü
3 adet katı pişmiş yumurta
2 adet haşlanmış orta boy havuç
KIYMAYI derin bir kaba alıp üzerine yumurtanın sarısı hariç tüm köfte malzemesini ekleyerek iyice yoğurun. 2 saat buzdolabında bekletip yeniden yoğurun. Kullanacağınız fırın tepsisine harcı koyup elinizle bastırarak açın. Ortasına garnitürü yayın, yumurtaları ve havuçları bütün olarak tam ortasına koyun. Kıymanın kenarlarını ortaya toplayarak rulo haline getirin. Üzerine yumurta sarısı sürüp, önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Köfte pişerken tepside biriken yağa 1 çorba kaşığı salça ekleyip hazırladığınız sosu köftenin üzerine gezdirdikten sonra dilimleyerek servis yapın.
Aşçının notu: Dalyan köftenin içine garnitür yerine patates püresi ya da mantar da koyabilirsiniz.
Sofra’da Bu Ay
- Zeynep Dinç'ten Limonlu Tarifler
- Ramazan'ın Baş Tacı Çorbalar
- Şef Bahtiyar Büyükduman'dan Sıra Dışı Tabaklar