Keyifli bir eğlencelik: Kuruyemiş
Dost sohbetlerinde, yolculukta, televizyon izlerken, ders çalışırken keyifli bir eğlenceliktir kuruyemiş… Yorgunluğu azaltıp, enerji vermesinin yanı sıra sağlığa da birçok faydası olan kuruyemişleri her gün belirli miktarda tüketmek gerekir. Bu çıtır lezzetlerle nefis tarifleri Elmas Yetgin hazırladı...
Keyifli bir eğlencelik: Kuruyemiş
KURUYEMİŞLİ TRÜF
10 kişilik
Malzemeler:
1 adet sade pasta tabanı 1 su bardağı ince dövülmüş fındık, ceviz, kaju, yer fıstığı ve badem karışımı 1 su bardağı + 1 çay bardağı hindistancevizi, Yarım çay bardağı krema, 1 çorba kaşığı oda sıcaklığında tereyağı
DERİN bir kabın içine ufalanmış pasta tabanı, kuruyemiş karışımı, 1 su bardağı hindistancevizi, krema ve tereyağını koyun. Tüm malzemeyi birbirleriyle özleşene kadar yoğurun. Karışımdan küçük ceviz ebadında parçalar koparın. Avucunuzun içinde yuvarlayarak toplar hazırlayın. Bu topları 1 çay bardağı hindistancevizine bulayıp servis yapın. Aşçının notu: Dilerseniz bu topları toz antepfıstğı veya robottan geçirdiğiniz bitter çikolataya da bulayabilirsiniz.
Keyifli bir eğlencelik: Kuruyemiş
HİNDİSTANCEVİZLİ PASTA
8-10 kişi
Malzemeler
Pandispanya için: 3 adet yumurta Yarım su bardağı tozşeker Yarım Türk kahvesi fincanı fındık yağı 1’er paket vanilya ve kabartma tozu 1 çay bardağı ılık su, 2 su bardağı un Hindistancevizli toplar için: 2 adet yumurta akı Yarım su bardağı tozşeker 2 su bardağı hindistancevizi Bir buçuk su bardağı dövülmüş fındık, ceviz, kaju, yerfıstığı ve badem karışımı Üzerine: Rendelenmiş bitter çikolata 1
PANDİSPANYA için tozşeker ve yumurtayı derin bir kapta iyice çırpın. Diğer malzemeyi de ilave edin ve tümü özleşene kadar çırpmaya devam edin.
Karışımı 25 x 25 cm ebadında yağlanmış kare bir kalıba boşaltın ve önceden ısıtılmış 175 derece fırında 35 dakika pişirin.
2- Hindistancevizli toplar
için yumurta akı ve tozşekeri kar haline gelene kadar iyice çırpın. Daha sonra hindistancevizi ve kuruyemiş karışımını ilave edin. Tüm malzemeyi şöyle bir karıştırın ve parçalar koparıp, misketten daha büyük toplar yapın.
3- Soğuyan keki enlemesine ortadan ikiye kesin. Alt parçasını servis tabağına alın. Üzerine hindistancevizli topların yarısını dizin. Diğer kek parçasını üzerine kapatın ve kalan topları dizin. Ara boşluklara rendelenmiş bitter çikolata serpin.
Keyifli bir eğlencelik: Kuruyemiş
KURUYEMİŞLİ KINA ÇIKISI
Malzemeler
40 adet Hamuru için: 250 gram oda sıcaklığında tereyağı 1 adet yumurta 1 su bardağı pudraşekeri 1 çay bardağı labne peyniri 1 su bardağı nişasta 1 paket kabartma tozu Aldığı kadar un İçine: 1’er çay bardağı ceviz, yer fıstığı, antepfıstığı ve kavrulmuş fındık Yarım çay bardağı tozşeker 1 adet yumurtanın akı Üzerine: Karanfil, pudraşekeri 1
1-KINA çıkısının içini hazırlamak için ceviz, yer fıstığı, antepfıstığı ve fındığı robottan geçirin. İçine tozşeker ve yumurta akı katıp, karıştırdıktan sonra bir kenara alın.
2-Hamur için tereyağı, yumurta, pudraşekeri, labne peyniri, nişasta ve kabartma tozunu derin bir kaba koyun. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar un ilave edip, yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtün ve 20 dakika dinlendirin. Çıkının üzerine güller yapmak için 1/3’ünü kenara ayırın.
3-Kalan hamuru merdane yardımıyla yarım cm kalınlığında açın ve büyük bir bardağın ağız kısmıyla yuvarlaklar kesin. Ortasına iç harçtan koyun ve kenarlarından toplayarak çıkın şekli verin. Diğer yuvarlak hamurlara da aynı işlemi uygulayın. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin ve üzerlerine ayırdığınız hamurla güller hazırlayıp, yerleştirin.
Güllerin göbek kısımlarına karanfil koyun. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri pembeleşene kadar pişirin. Ilındıktan sonra üzerlerine pudraşekeri serpin.
Keyifli bir eğlencelik: Kuruyemiş
CEVİZLİ VE KAJULU AÇMA BÖREK
Malzemeler
22 adet Hamuru için: 1 çay bardağı süt 1 çay bardağı yoğurt 1 çay bardağı fındık yağı 1 adet yumurta 1 çorba kaşığı elma sirkesi Bir tutam tuz, aldığı kadar un İç malzeme için: 200 gram tulum peyniri Yarım çay bardağı krema 1 su bardağı ince dövülmüş ceviz ve kaju karışımı Yarım demet maydanoz Yufkaları açmak için: 1 çay bardağı nişasta 1 çay bardağı un
Üzeri için: 2 çorba kaşığı tereyağı
Keyifli bir eğlencelik: Kuruyemiş
FISTIKLI KEBAP
4 kişilik
Malzemeler
Yarım kg satır kıyması 50 gram kuyruk yağı (et kıyma makinesinden çekilmiş olacak) 1 adet soğan 1 su bardağı dövülmüş antepfıstığı 1 çay kaşığı biber salçası 4-5 dal maydanoz Tuz, karabiber, pulbiber, kimyon
Servis için: Lavaş ekmeği, domates, soğan, maydanoz, biber
KIYMA, rendelenmiş soğan, antepfıstığı, çekilmiş kuyruk yağı, salça, kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber, pulbiber ve kimyonu derin bir kaba alın. Tüm malzemeyi birbiriyle özleşene kadar (yaklaşık 10-15 dakika) yoğurun ve 5-6 saat dinlendirin. 20 cm uzunluğunda parmak köfteler hazırlayın ve ızgarada pişirin. Lavaş, domates, soğan, maydanoz, biber ile birlikte sıcak olarak servis yapın.
Keyifli bir eğlencelik: Kuruyemiş
KIYMALI VE KURUYEMİŞLİ PİDE
Malzemeler
30 adet Hamuru için: 2 su bardağı süt 1 paket (10 gram) instant maya 1 çorba kaşığı tozşeker 1 tatlı kaşığı tuz, 4 su bardağı un İç malzeme için:
400 gram kıyma 1 adet soğan 1 tatlı kaşığı biber salçası 1 su bardağı dövülmüş yer fıstığı, antepfıstığı, kaju ve ceviz karışımı 2 adet sivri biber
1 adet yumurta 3-4 dal maydanoz, pulbiber Üzeri için: 1 adet yumurta sarısı 1
Keyifli bir eğlencelik: Kuruyemiş
KURUYEMİŞLİ EKMEK
6-8 kişilik
Malzemeler
1 çay bardağı sarı leblebi (robottan geçirilip un haline getirilmiş) Yarım çay bardağı iri dövülmüş ceviz Yarımşar çay bardağı iri dövülmüş antepfıstığı, kaju ve kabuksuz badem Yarımşar çay bardağı yer fıstığı ve sultani üzüm Yarım çay bardağı ayıklanmış ayçekirdeği 1 çay kaşığı tarçın 3 su bardağı un 1 paket (10 gram) instant maya 2 su bardağı ılık süt 4 çorba kaşığı tozşeker Yarım çay kaşığı tuz
YOĞURMA kabına un, maya, ılık süt, tozşeker ve tuzu katın. Çok yumuşak bir hamur olana kadar yoğurun (elinize hafif yapışsın). Üzerine temiz bir bez örtün ve 2 misli kabarana kadar bekletin.
Daha sonra içine kuruyemişleri, leblebi ununu ve tarçını ilave edin. Tekrar yoğurun ve yine üzerini temiz bezle örtüp, 2 misli olana kadar bekletin. Bu kabarma işlemini iki kere daha tekrarlayın. Yağlanmış oval bir kabın içine hamuru yerleştirin. Oda sıcaklığında kabarana kadar bekletin ve üzerine dilediğiniz şekilde bıçakla çizikler atın. Ayıklanmış ayçekirdeği serpin.
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında (ekmeğin kabuğunun yumuşak olması için hamuru fırına koyduktan sonra küçük bir kabın içine doldurduğunuz suyu da tepsiye yerleştirin) üzeri kızarana kadar pişirin. Ilındıktan sonra kaptan çıkarın ve dilimleyerek servis yapın.
Keyifli bir eğlencelik: Kuruyemiş
Protein, karbonhidrat, vitamin ve mineral yönünden son derece zengin olan kuruyemişler, birçok hastalık riskine karşı vücudu koruduğu gibi büyüme, zihinsel gelişim ve enerji açısından da destekleyici rol oynar. Bu yüzden uzmanlar, yetişkinler kadar çocukların da her gün kuruyemiş tüketmelerini öneriyor.
Keyifli bir eğlencelik: Kuruyemiş
Uzmanlar, açlık hissedilen öğün aralarında bir avuç fındık, 4-5 adet ceviz içi yemenin, hem enerji verdiğini hem de açlığı bastırdığını belirtiyor.
Kuruyemiş saklarken: Açık olarak aldığınız veya paketini açtığınız kuruyemişleri, kapalı bir kutu ya da cam kavanozda ağzı kapalı olarak serin kuru yerde muhafaza edebilirsiniz.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri