Kadim ağacın kutsal meyvesi
"Hayat Ağacı" olarak adlandırılıp,Tanrının armağanı kabul edilen zeytin ağacı ve meyvesi ile nefis tarifler...
ZEYTİNLİ OMLET(3-4 Kişilik)
Yarımşar su bardağı kıyılmış siyah ve yeşil zeytin, 6 adet yumurta, 4-5 dal kıyılmış dereotu, 3 çorba kaşığı sıvıyağ, tuz, karabiber, pulbiber
Yumurtaları bir kaba alıp çırpın. Üzerine kıyılmış zeytin, dereotu, tuz, karabiber ve pulbiber ekleyip yeniden çırpın. Sıvıyağı yapışmaz yüzeyli bir tavaya alıp kızdırın. Yumurtalı karışımı tavaya dökün. Sallayarak tüm yüzeye yayılmasını sağlayın. Ara sıra bir spatula ile yumurtanın üzerinde delikler açarak suyunu çekene kadar pişirin. Servis tabağına aktarın. Dilimleyerek servis yapın.
Kadim ağacın kutsal meyvesi
ZEYTİNLİ BÖREK(8 Kişilik)
1’er su bardağı kıyılmış yeşil ve siyah zeytin, 6 çorba kaşığı sıvıyağ, 500 gram kıyma, 1 adet büyük boy soğan, 1 adet orta boy kırmızı biber, 6-7 dal kıyılmış maydanoz, 4 adet yufka, 1 su bardağı süt, tuz, karabiber, pulbiber, kimyon, üzerine: 1 adet yumurta, 2 çorba kaşığı sıvıyağ, susam, çörekotu
Sıvıyağın yarısını bir tavaya alıp, kıymayı suyunu salıp yeniden çekinceye kadar kavurun. Üzerine yemeklik doğranmış soğanla ince kıyılmış kırmızı biberi ekleyip, sebzeler yumuşayana dek kavurun. Tuz, karabiber, pulbiber ve kimyon ilave edip ocaktan alın. Üzerine zeytinleri ve maydanozu katıp karıştırın. Süt ve kalan sıvıyağı yayvan bir kapta karıştırın. Kullanacağınız tepsiyi yağlayıp yufkalardan birini kenarları dışarı sarkacak şekilde tepsiye yerleştirin. Kalan yufkaları elinizle büyük parçalara ayırın. Birkaç parça yufkayı sütlü karışıma batırıp tepsiye koyun. Üzerine zeytinli harçtan koyun. Yeniden sütle ıslatılmış yufka ve harç koyun. Harç ve yufka bitene kadar işleme devam edin. Kenarlardan sarkan yufkayı ortaya doğru toplayın. Üzeri için yumurta ve sıvıyağı karıştırıp böreğin üzerine sürün. Susam ve çörekotu serpin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin ve dilimleyerek servis yapın.
Kadim ağacın kutsal meyvesi
ZEYTİNLİ VE PATATESLİ PUFLAR(4-6 Kişilik)
Yarım su bardağı kıyılmış siyah zeytin, 3 adet patates, yarım su bardağı + yarım çay bardağı süt, 3 su bardağı un, 1 paket kabartma tozu, 3 çorba kaşığı oda sıcaklığında tereyağı, 2-3 dal biberiye, yarım su bardağı su, tuz, karabiber
Patatesleri haşlayın ve kabuklarını soyun. Yarım su bardağı sütle ezip, üzerine karabiber ekleyin. Diğer taraftan unu geniş bir kaba alıp, kabartma tozuyla karıştırın ve ortasını havuz şeklinde açın. Sütlü patatesli karışım, tereyağı ve kıyılmış biberiye ekleyin. Tuzunu ayarlayın. Daha sonra kıyılmış zeytin ve suyu da karışıma ilave edin. Hamuru hafifçe un serpilmiş düz zeminde toparlanıncaya kadar yoğurun. Daha sonra 2 cm kalınlığında açın. Bir çay bardağının ağzı ile hamurdan yuvarlaklar kesip, yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine yerleştirin. Üzerlerine bir fırça yardımı ile kalan sütten sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
Kadim ağacın kutsal meyvesi
ZEYTİN EZMESİ
Siyah Zeytin Ezmesi: 300 gram siyah zeytin , 3-4 çorba kaşığı kapari, 1 diş sarmısak, 3-4 dal kekik, birer tutam toz kişniş, kimyon, karabiber, 4-5 çorba kaşığı zeytinyağı
Yeşil Zeytin Ezmesi: 300 gram yeşil zeytin, 3-4 çorba kaşığı kapari, 1 diş sarmısak, 1 dal biberiye, birer tutam kimyon, pulbiber, 4-5 çorba kaşığı zeytinyağı
Siyah Zeytin Ezmesi: Zeytinlerin çekirdeklerini çıkarıp blendere alın. Üzerine kapari, sarmısak, kekik, kişniş, kimyon ve karabiber ilave edip birlikte çekin. Bir kaba aktarın ve zeytinyağı ilave edip servis yapın.
Yeşil Zeytin Ezmesi: Zeytinlerin çekirdeklerini çıkarıp blendere alın. Üzerine kapari, sarmısak, biberiye, kimyon ve pulbiber ilave edip birlikte çekin. Blenderden alın ve üzerine zeytinyağı ilave edin.
Kadim ağacın kutsal meyvesi
ZEYTİNLİ KEK(8-10 Kişilik)
Yarım su bardağı kıyılmış siyah kalamata zeytin, yarım bardağı kıyılmış yeşil kalamata zeytin, 4 adet yumurta, 3/4 su bardağı zeytinyağı, 1 su bardağı yoğurt, 3 su bardağı un, 1 paket kabartma tozu, yarım su bardağı dövülmüş ceviz, 4 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri, 2 dal biberiye, tuz
Yumurtaları bir kaba alıp çırpın. Üzerine zeytinyağı ve yoğurdu ilave edin. Daha sonra un ve kabartma tozunu katın. Zeytinleri, cevizi, kaşar peyniri ve kıyılmış biberiyeyi de ekleyip iyice çırpın. Tuzunu ayarlayın. Dikdörtgen bir kek kalıbını yağlayıp unlayın. Hazırladığınız harcı içine dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında bir bıçakla kontrol ederek (kekin ortasına bir bıçak batırın, temiz çıkıyorsa pişmiş demektir) yaklaşık 45-50 dakika pişirin. Dilimleyerek servis yapın.
Kadim ağacın kutsal meyvesi
ZEYTİNLİ PATLICAN SALATASI(6 Kişilik)
15 adet yeşil zeytin, 1 kg bostan patlıcanı, 5-6 adet kiraz domates, yarım su bardağı kapari, 1 adet limon, 3 diş sarmısak, 5-6 dal kekik, tuz, kızartmak için: sıvıyağ
Patlıcanları alacalı soyup kuşbaşı doğrayın. Acısını almak için tuzlu suda 15 dakika bekletin. Süzüp sudan geçirin ve kağıt havlu ile kurulayın. Daha sonra bol yağda kızartın. Fazla yağını almak için kağıt havlu üzerine çıkarın. Kiraz domatesleri dörde bölün. Sarmısakları ince kıyın. Limonu rendeleyip, suyunu sıkın. Kızarttığınız patlıcanları servis tabağına alın. Üzerine zeytin, kapari, kiraz domates ve sarmısak ilave edip harmanlayın. Tuzunu ayarlayın. Üzerine limon suyu gezdirin. Rendelenmiş limon kabuğu ve kekikle süsledikten sonra servis yapın.
Kadim ağacın kutsal meyvesi
ZEYTİNLİ VE DOMATESLİ TART(6 Kişilik)
Hamuru için: 2 su bardağı un, 100 gram soğuk tereyağı, 1 adet yumurta sarısı, 5 çorba kaşığı su, üzeri için: 2 çorba kaşığı tereyağı, 3 adet orta boy soğan, 5-6 adet domates, 1 su bardağı kıyılmış siyah zeytin, 4-5 dal fesleğen, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 4 çorba kaşığı rendelenmiş parmesan peyniri, tuz, karabiber
Unu robota alıp, üzerine küçük parçalara bölünmüş tereyağını ilave edin. Kum gibi olana kadar birlikte çekin. Üzerine yumurta sarısı ve suyu ekleyip yeniden çekin. Daha sonra hafifçe unlanmış tezgaha alıp toparlayana kadar yoğurun. Hamuru streç filme sarıp 30 dakika dinlendirin ve unlanmış zeminde tart kalıbınızdan daha geniş olacak şekilde açın. Kalıbı yağlayıp unladıktan sonra açtığınız hamuru kenarlarını da kaplayacak şekilde içine yerleştirin. Fazla kısımlarını bıçakla kesin. Tart kabından biraz daha büyük olacak bir yağlı kağıt kesip, hamurun üzerine koyun. Kağıdın üzerine hamurun kabarmasını önlemek için nohut yada kurufasulye yerleştiin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında hamuru 15-20 dakika pişirip fırından çıkarın. Kağıdı ve nohudu kaldırıp kenara alın. Diğer taraftan 2 çorba kaşığı tereyağını geniş bir tavada eritip küp doğranmış soğanı rengi dönene kadar kavurun. Üzerine küp doğranmış domates, tuz ve karabiber ilave edip domatesler yarı yarıya yumuşayana kadar pişirin. Ocaktan alıp üzerine kıyılmış fesleğen katın. Tart hamurunun üzerini zeytinyağı ile yağlayıp, hazırladığınız harcı içine dökün. Üzerine kıyılmış zeytin koyun. Parmesan peyniri serpin ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15-20 dakika pişirin. Ilındıktan sonra dilimleyerek servis yapın.
Kadim ağacın kutsal meyvesi
ZEYTİN SOSLU NUAR(4 Kişilik)
1 su bardağı kıyılmış siyah zeytin, 8 dilim nuar, yarım çay bardağı zeytinyağı, 3 çorba kaşığı sıvıyağ, 1 adet orta boy kırmızı soğan, 5 adet rendelenmiş domates, 4 çorba kaşığı dolmalık fıstık, 5 çorba kaşığı kıyılmış kekik, yarım su bardağı sıcak su, tuz, karabiber
Eti yayvan bir kaba alıp üzerine zeytinyağı, 3 çorba kaşığı kıyılmış kekik, karabiber ve tuz ekleyip, yaklaşık 2 saat marine edin. Diğer taraftan dolmalık fıstıkları yapışmaz yüzeyli küçük bir tavada kavurup kenara alın. Sıvıyağı bir tavaya alıp, ince kıyılmış soğanı rengi dönene kadar kavurun. Üzerine rendelenmiş domates, tuz ve karabiber ekleyip birkaç dakika kavurun. Daha sonra kıyılmış zeytin ve dolmalık fıstığı ilave edin. Bir iki dakika daha kavurup, suyu katın. Kaynamaya başlayınca, kalan kekiği ilave edip ocaktan kaldırın. Eti marine ettiğiniz yağı bir tavaya aktarıp kızdırın. Bu yağda önlü arkalı kızarttığınız etleri servis tabağına aktarın. Üzerine zeytin sosu gezdirip servis yapın.
Kadim ağacın kutsal meyvesi
OTLU ZEYTİNLİ LOKMA(4-6 Kişilik)
3 su bardağı un, 1 paket (10 gramlık) instant maya, 3 adet yumurta, 5 çorba kaşığı süt, 50 gram tereyağı, yarım çay bardağı sıvıyağ, yarım çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri, 1 adet büyük boy haşlanmış patates, 5-6 adet yeşil zeytin, 7’şer dal dereotu ve maydanoz, 5 dal nane, tuz, kızartmak için: sıvıyağ, süslemek için: nane, dereotu
Yoğurma kabına unu alın ve ortasını havuz şeklinde açın. Maya, yumurta, süt, eritilmiş tereyağı, sıvıyağ ve kaşar peynirini ilave edin. Patatesi rendeleyip, çekirdeği çıkarılıp çok küçük doğranmış yeşil zeytin, kıyılmış dereotu, maydanoz, nane ve tuzu ekleyin. Bütün malzemeyi iyice yoğurun. Hamurun üzerini nemli bir bezle örtün ve 15 dakika dinlendirin. Dinlenen hamurdan cevizden daha küçük parçalar koparın ve avucunuzun içinde yuvarlayın. Kızartmak için sıvıyağı, yapışmaz yüzeyli derin bir tavaya alın ve iyice kızdırın. Daha sonra ocağı kısık ateşe getirin ve hamurları tavaya atın. Her iki yüzünü de kızartın ve fazla yağını almak için kağıt havlu üzerine çıkarın. Kalan hamurları kızartmak için, yağı tekrar yüksek ateşte kızdırın. Hamurları atacağınız zaman kısık ateşe alın ve bu şekilde hamurları kızartın. Hamurlar bitene kadar her seferinde aynı işlemi uygulayın. Nane ve dereotu ile süsleyip sıcak servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Zeynep Dinç'ten Limonlu Tarifler
- Ramazan'ın Baş Tacı Çorbalar
- Şef Bahtiyar Büyükduman'dan Sıra Dışı Tabaklar