Gıdaları buzdolabında taze tutmanın püf notları
Gıdaları buzdolabında taze tutmanın püf notları
Isı
Bazı gıdaların belirli ısı ve nem seviyelerinde saklanması gerekiyor; bu iki önemli faktör, yiyeceklerin tazeliğinin korunmasında en önemli etken olarak dikkat çekiyor. Uzmanlar; bakterilerin 4 derecede üç katına çıktığını ve sıfır derecede donduğunu belirterek; bakteri oluşumunu yavaşlatmak için gıdaların 3 derecede korunmasını tavsiye ediyor. Bu ısıyı sabit tutmak ise çok önemli.
Bazı yiyeceklerin belirli sıcaklıklarda korunması şart. Örneğin süt ürünleri çok kolay bozulduğu için buzdolabının en soğuk bölümüne (alt bölüme yakın,rafın arkasına), meyve suları gibi koruyucu içeren ürünlerin ise ısının azalıp arttığı kapı rafına yerleştirilmesi öneriliyor. Havanın gıdalar arasında kolayca yayılabilmesi için buzdolabını tıka basa doldurmaktan kaçının. Domates, soğan, patates, bal gibi dondurulması lüzumsuz gıdaları buzdolabından çıkararak fazladan yer açabilirsiniz.
Gıdaları buzdolabında taze tutmanın püf notları
Depolama ve Düzenleme
Buzdolabına koymadan önce gıdanın durumunu kontrol etmek, en az depolama kadar önem taşıyor. Örneğin; şarküteri ürünlerini satın alır almaz, üzerlerindeki karton ya da plastik ambalajı çıkarın. Toprakla doğrudan temas eden gıdaların diğer yiyeceklerle aynı yere konmaması gerekir; bu yüzden meyve ve sebzeleri buzdolabına kaldırılmadan önce mutlaka yıkayın. Salataları, koruyucu kaplar içinde altına ve üstüne birer kağıt havlu sererek saklayın; böylece hem taze hem de çıtır çıtır kalmalarına yardımcı olursunuz. Çiğ etler ve deniz ürünleri, akma riskine karşı daima alt bölüme yerleştirilmelidir.
Gıdaları buzdolabında taze tutmanın püf notları
Nem
Gıdaların tazeliğinde etkili olan faktörlerden bir diğeri ise nem. Temel kural ıspanak, roka, pazı gibi kısa sürede solan ürünleri nemi yüksek ortamda; çürüme riski taşıyan elma, armut, kabak gibi meyve ve sebzeleri ise nemi düşük ortamda saklamaktır.
Gıdaları buzdolabında taze tutmanın püf notları
Temizleme
Buzdolabını düzenli olarak boşaltarak içini temizlemek, kapı ve rafları bir dezenfektanla silmek son derece önemli. Temizleyici maddelleri yüzeye spreyle uygulamaktan kaçının; onun yerine bir beze az miktarda deterjan uygulayarak silmeyi tercih edin. İnatçı lekeler için karbonat ve ılık suyla hazırlayacağınız karışımı, söz konusu bölgeye yumuşak ve ılık bir bezle uygulayın. Parmak izlerini çıkarmak için bir havlu kağıda birkaç damla zeytinyağı dökerek mucizeler yaratabilirsiniz. Kahve çekirdekleriyle dolu bir kap ya da yarım bir limon ise buzdolabını istenmeyen kokulardan arındıracaktır.
Sofra’da Bu Ay
- Zeynep Dinç'ten Limonlu Tarifler
- Ramazan'ın Baş Tacı Çorbalar
- Şef Bahtiyar Büyükduman'dan Sıra Dışı Tabaklar