Geçmişten günümüze lezzetin yansıması
MERCİMEK ÇORBASI(6 Kişilik)
Malzemeler:
1 su bardağı yeşil mercimek
Yeteri kadar su
6 su bardağı et ya da tavuk suyu
2 adet orta boy soğan
4’er çorba kaşığı tereyağı ve sirke
1 tatlı kaşığı bal
2 tatlı kaşığı silme kimyon
Tuz, karabiber, 1 su bardağı erişte
Erişte için:
1 su bardağı un
1 adet yumurta
Yarım kahve fincanı su, tuz
Üzeri için:
2 çorba kaşığı tereyağı
Toz kırmızıbiber, nane
Hazırlanışı:
Erişte hamuru için unu geniş bir kaba alıp ortasını havuz gibi açın. Yumurta, su ve tuz ekleyip iyice özleşene dek yoğurun. Hamurun üzerine nemli bir bez örtüp, 15 dakika dinlendirin. Unlanmış zeminde servis tabağı büyüklüğünde açın. Bolca unlayın ve iki parmak genişliğinde şeritler kesin. Daha sonra bu şeritleri üst üste koyup, kibrit çöpü büyüklüğünde kesin. Un serpip oda ısısında 1-2 saat bekletip kurutun. Mercimeği 5 dakika haşlayıp suyunu süzün. Et suyunu tencereye alıp üzerine mercimeği ekleyin ve pişmeye bırakın. Diğer taraftan yemeklik doğranmış soğanı tereyağında kavurun. Üzerine sirke, bal, kimyon, tuz ve karabiber ilave edip ocaktan alın. Mercimek 30 dakika pişince, kestiğiniz hamurları tencereye ekleyin. Kısık ateşte 5 dakika pişirip, soğanlı karışımı çorbaya katın. 10-15 dakika daha pişirin. Toz kırmızıbiber ve naneyi tereyağında yakın. Çorbanın üzerine gezdirerek servis yapın.
Geçmişten günümüze lezzetin yansıması
TERKİB-İ TUFFAHİYE(ELMA DOLMASI)(6 Kişilik)
Malzemeler:
6 adet sert yeşil elma
600 gram kuşbaşı kuzu eti
200 gram koyun kıyması
500 gram siyah üzüm
2 tatlı kaşığı tane sumak
2 çorba kaşığı pirinç
150 gram badem
150 gram kuru kayısı
Yarım limonun suyu
Yeteri kadar su
Tuz
Karabiber
Hazırlanışı:
Üzümleri 1.5 su bardağı su ve sumakla birlikte 5 dakika kaynatın. Ocağı kapatıp 5 dakika bekletin ve suyunu süzüp kenara alın. Pirinci yıkayıp 15-20 dakika tuzlu ılık suda beklettikten sonra yıkayıp süzün. 3 Bademleri 10 dakika kaynar suda bekletip, kabuklarını soyun. Kayısıları ikiye bölüp, ılık suda 30 dakika bekletin. Eti yıkayıp süzdükten sonra bir tencereye alın. Üzerine 1 su bardağı sumaklı üzüm suyu ekleyip, bir taşım kaynatın. Daha sonra ocağı iyice kısın ve yumuşayana dek pişirin. Elmaların üstünü kapak şeklinde kesin. Düz durmasını sağlamak için dip kısmını da hafifçe kesin. İçlerini temizleyip, kararmalarını önlemek için limonlu suda bekletin. Kıymayı bir kaba alıp üzerine pirinç, tuz, karabiber, 3 çorba kaşığı su ilave edip harmanlayın. Hazırladığınız harcı elmalara paylaştırın. Kapaklarını kapatın. 7 Pişen eti tencereye alın. Üzerine elmaları dizin. Kalan sumaklı üzüm suyundan 1 su bardağını tencereye ekleyin. Kapağını kapatıp pişmeye bırakın. Kaynamaya başlayınca ocağı iyice kısın. 10 dakika pişirdikten sonra kayısı ve bademleri ekleyin. 10 dakika daha pişirip ocaktan alın. Elma dolmalarını servis tabağına aktarın. Etrafına etli karışımı yerleştirip servis yapın.
Geçmişten günümüze lezzetin yansıması
MAHMUDDİYE(6 Kişilik)
Malzemeler:
1 adet köy tavuğu
Yeteri kadar su
Yarım su bardağı badem
2 çorba kaşığı bal
100 gram rezaki üzümü
100 gram kuru kayısı
2 çorba kaşığı tereyağı
2 su bardağı erişte
4 su bardağı tavuk suyu, tuz
Hazırlanışı:
Tavuğu bir tencere alın ve üzerini örtecek kadar su ekleyerek haşlayın. Tavuğu sudan alın. Etini ve kemiğini ayırın. Bademleri kaynar suda 15 dakika bekletin. Sudan alıp kabuklarını soyun ve dörde bölün. 2 Yemeği pişireceğiniz tencereye tavuğu haşladığınız sudan 6 su bardağı tavuk suyu koyun. Üzerine bal, üzüm, kayısı ve bademi ekleyip kaynamaya bırakın. 3 Tereyağını ayrı bir tencereye alıp kızdırın. Erişteyi ekleyip rengi dönene dek kavurun. Üzerine ballı tavuk suyunu ekleyin. Tuzunu ayarlayın. Kısık ateşte tencerenin kapağı kapalı olarak suyunu çekene dek pişirin. Ocağı kapatıp 15 dakika demlendirin. Servis tabağına aktarın. Üzerine didiklediğiniz tavukları ekleyip servis yapın.
Geçmişten günümüze lezzetin yansıması
KEŞKÜLİ KABAK(8 Kişilik)
Malzemeler:
400 gram kuşbaşı kuzu ya da koyun eti
4-5 adet kabak
Yarım su bardağı nohut
Yeteri kadar su
1 adet soğan
Yarım demet maydanoz
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı karabiber, tuz
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çay kaşığı zencefil
1 çay kaşığı toz karanfil
1 su bardağı et suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
Hazırlanışı:
Nohudu akşamdan ıslatıp, ertesi gün yumuşayana dek haşlayın. Kabuklarını soyup, kenara alın. Soğanı yemeklik, maydanozu iri doğrayın. Eti yıkayıp suyunu süzün. Yayvan bir tencereye alıp, suyunu salıp yeniden çekene dek kavurun. Üzerine yemeklik doğranmış soğanı katın. Ara sıra karıştırarak ve gerekirse biraz sıcak su ilave ederek et yumuşayana dek pişirin. Diğer taraftan kabakların üstünü bir soyucu yardımıyla fazla bastırmadan kazıyın. Önce uzunlamasına dörde bölün. Daha sonra üç parmak genişliğinde doğrayın. Hafifçe tuzlayıp kenara alın. Tenceredeki et yumuşayınca nohut, maydanoz, karabiber ve tuz ilave edin. Karıştırıp üzerini düzeltin. Doğradığınız kabakları yeşil tarafları üste gelecek şekilde tencereye sıralayın. Tereyağını ekleyin. Tarçın, zencefil ve karanfili et suyuna karıştırıp, kabakların üzerine gezdirin. Kısık ateşte, kapağı kapalı olarak ve karıştırmadan 35-40 dakika pişirin. Ocağı kapatın. Yemeğin suyundan 3 çorba kaşığı alıp, nar ekşisini inceltin ve tencerenin üzerine gezdirin. Şeklini bozmamaya (tenceredeki gibi et altta, kabaklar üstte olacak şekilde) dikkat ederek servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri