Filizlenen salatalar
BİLİNİ ÜSTÜ FİLİZLER
Malzemeler:
Bilini hamuru için: 400 ml ılık süt
3 tatlı kaşığı (1 küçük paket) kuru maya
225 gram tam buğday unu
2 adet yumurta (akı ve sarısı ayrılmış)
1 tatlı kaşığı deniz tuzu
Üzerine:
Süzme yoğurt
Keten tohumu filizi
Hazırlanışı:
Ilık sütün yarısını bir kaseye koyun ve içine maya ile 1 çorba kaşığı un ilave edin. Üzerinde köpükler oluşuncaya değin bekletin. Unu ve tuzu derin bir kasede karıştırın. Köpüren mayalı karışımı ve kalan sütü, una ilave edin. İyice karıştırın. Üstünü bir bezle kapatarak, kabarana dek bekletin. Bu süre 1 ile 1.5 saat arası olabilir. Ayrı bir yerde yumurta aklarını iyice çırpın ve hamura katın. Yumurta sarılarını da hamura ekleyin (yumurtaların sarısı ve akı ayrı ayrı çırpılıp ilave ediliyor). Tekrar 10 dakika kadar bekletin. Hamurdan 1 çorba kaşığı kadar alıp, yapışmaz yüzeyli tavada önlü-arkalı pişirin. İsterseniz sıvıyağ kullanabilirsiniz. Ben hiç yağ kullanmadım. Hamur bitene kadar işleme devam edin. Üzerlerine birer tatlı kaşığı süzme yoğurt paylaştırıp, keten tohumu filizleri ile süsleyerek servis yapın.
Filizlenen salatalar
TERE FİLİZİ İLE FASULYE TERİN
Malzemeler:
200 gram kuru fasulye
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 adet doğranmış soğan
1 adet rendelenmiş kabak
1 çorba kaşığı ince kıyılmış maydanoz
1 tatlı kaşığı acı kırmızıbiber
3 adet hafif çırpılmış yumurta
90 gram krema
1 tatlı kaşığı limon suyu
250 gram rendelenmiş cheddar peynir
Tere yaprakları ve filizleri
Hazırlanışı:
Tarif aslında soya fasulyesi ile yapılıyordu, ben kuru fasulye ile denedim. Çok ilginç ve lezzetli bir sonuç elde ettim. Kuru fasulyeleri bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün fasulyeler iyice yumuşayıncaya değin kaynatın. Suyunu süzün. Fırını 180 dereceye ayarlayın. Kullanacağınız kalıbın içine yağlı kağıt serin. Ben dikdörtgen bir kalıp kullandım, siz farklı kalıplardan yararlanabilirsiniz. Fasulyeleri robotta çekin. Bir tavaya zeytinyağını alıp, soğanı kavurun. Rendelediğiniz kabağı ilave edin. Çabuk soğuması için bir kaseye aktarın. İncecik kıydığınız maydanozu, acı kırmızıbiberi, yumurtaları, kremayı, limon suyunu, rendelenmiş cheddar peynirini ve fasulyeyi ekleyin. Kasedeki soğanlı-kabaklı karışımı da ilave edin. Tüm malzemeyi iyice birbirine karıştırın. Malzemeyi, pişireceğiniz kalıba aktararak, üzerini spatula yardımı ile iyice düzleştirin. 35-40 dakika (süre, fırınınızın özelliğine göre değişebilir), iyice katılaşıncaya değin pişirin. Kalıptan çıkarmak için iyice soğumasını bekleyin. Soğuduğu zaman kare dilimler halinde kesin. Ben sunumda, tere yaprakları ve filizlerini kullandım.
Filizlenen salatalar
HARDAL TOHUMU FİLİZLİ PANCAR SALATASI
Malzemeler:
1 kg kırmızı pancar
200 gram taze fasulye
1 çorba kaşığı sirke
1 diş ezilmiş sarmısak
2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
1 çorba kaşığı kapari
100 gram keçi peyniri
Bir tutam deniz tuzu ve karabiber
Hardal tohumu filizi
Hazırlanışı:
Pancarları iyice temizleyerek yıkayın. Kabuklarını soymadan, bir tencerede yumuşayana dek pişirin. Pişen pancarlar soğuduğu zaman, kabuklarını soyun ve istediğiniz şekilde dilimleyin. Ayrı bir tencerede suyu kaynatın. Fasulyeleri kaynayan suya atarak, biraz diri kalacak şekilde haşlayın. 5 dakika yeterli olacaktır. Bu arada, haşladığınız malzemenin yeşil rengini korumasını istiyorsanız, kaynayan suya bir fiske karbonat ilave edin. Pişen fasulyeleri de süzerek başka bir kaba aktarın. Fasulye soğurken, siz salatanın sosunu hazırlayın. Sirke, sarmısak, kapari, zeytinyağı, deniz tuzu ve karabiberi iyice karıştırın. Fasulyeleri ve pancar dilimlerini servis tabağına aktarın. Üzerine hazırladığınız sosu gezdirin. Keçi peyniri ve hardal tohumu filizleri ile süsleyerek servis yapın.
Filizlenen salatalar
MAYDANOZ FİLİZLİ SALATA
Malzemeler:
1 adet orta boy sert domates
1 adet kırmızı turp
1 adet salatalık
Maydanoz filizleri
Zeytinyağı, limon suyu
Hazırlanışı:
Malzemeyi, evdeki kişi sayısına göre artırıp azaltabilirsiniz. Bu malzemeye peynir ilavesi de yapabilirsiniz. İnce dilimler halinde doğradığınız domates, salatalık ve turpu üst üste dizerek, aralarına maydanoz filizi serpiştirin. En son servis sırasında, ayrı bir yerde hazırladığınız zeytinyağılimon suyu karışımını ilave edebilirsiniz.
Filizlenen salatalar
KREMALI YUMURTA SALATASI
Malzemeler:
10 adet yumurta
1 adet yumurta sarısı
3 tatlı kaşığı limon suyu
2 tatlı kaşığı dijon hardalı
70 ml zeytinyağı
2 çorba kaşığı ince kıyılmış dereotu
30 ml krema
2 çorba kaşığı kapari Roka filizi
Hazırlanışı:
10 adet yumurtayı su dolu bir kabın içinde kaynatın. Kaynamaya başladığı anda altını kısarak, 10 dakika daha (iyice katılaşacaklar) pişirin. Kabuklarını soyun. Bu kez mayonezi de biz yapacağız. Bunun için 1 adet yumurta sarısını, limon suyu ve hardalla robotta iyice karıştırın. Ardından robot çalışırken, zeytinyağını çok yavaş ve azar azar karışıma ilave edin. Karışım giderek yoğunlaşacak ve mayonez halini alacaktır. Mayonezi derin bir kaseye aktarın. İçine istediğiniz şekilde doğradığınız yumurtaları, kremayı, ince kıyılmış dereotunu ve kapariyi ilave edin. Son olarak roka filizleri ile süsleyerek, servis yapın.
Filizlenen salatalar
LAZANYALI VE BEZELYE FİLİZLİ SALATA
Malzemeler:
80 ml balzamik sirke
Bir buçuk çorba kaşığı esmerşeker
2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
8-10 adet sultani bezelye
Yarım çay bardağı tane bezelye
3 adet lazanya yaprağı
7-8 dal roka yaprağı
5 adet kiraz domates
3 dal ince kıyılmış fesleğen yaprağı
Bezelye filizi
Hazırlanışı:
Sirkeyi ve şekeri ufak bir kabın içinde, şeker iyice eriyinceye dek pişirin. Soğuduğu zaman zeytinyağını ilave edin. Bir tencerede sultani bezelye ve tane bezelyeyi 5 dakika kadar diri kalacak şekilde pişirin. Hemen buzlu suya atarak renklerini korumalarını sağlayın. Derin olmayan bir tencerede de lazanyaları, paketin üstünde yazan pişirme süresine uygun olarak haşlayın. Bezelyeyi, rokayı ve ince kıyılmış fesleğeni salata sosu ile karıştırın. Tabağa bir lazanya dilimi yerleştirin. Arasına roka yaprağı, bezelyeleri ve ufak doğranmış domatesi ilave edip katlayın. Üstüne yine, arasına aynı karışımdan konulmuş lazanya dilimi yerleştirin. En üste bezelye filizleri ve tane bezelyeler koyun. Dilerseniz biraz balzamik sirke gezdirerek servis yapın.
Filizlenen salatalar
DARI FİLİZLERİ İLE BALLI YOĞURTLU ÇİLEK
Malzemeler:
Yarım kg çilek
125 gram süzme yoğurt
2 tatlı kaşığı bal (siz bu oranı artırabilirsiniz)
Darı filizleri
Hazırlanışı:
Bir kase içinde yoğurt ve balı iyice karıştırın. Servis tabağındaki çileklerin üstüne bir tatlı kaşığı yardımı ile paylaştırın. Arzu ettiğiniz filizlerle süsleyerek servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri