Ekmeğinizi değerlendirin!
BAYAT EKMEKLİ KÜNEFE(6 Kişilik)
Malzemeler:
1 adet bütün bayat baget ekmek
250 gram tuzsuz beyaz peynir veya 1 paket dil peyniri
100 gram tereyağı
Şerbet için:
2 su bardağı tozşeker
Bir buçuk su bardağı su
1-2 damla limon suyu
1 çay kaşığı rendelenmiş limon kabuğu
Süslemek için:
Antepfıstığı, kaymak
Hazırlanışı:
Ekmeği ince dilimler halinde kesin. Yarısını yağlanmış fırın tepsisine yan yana dizin. Her dilim üzerine bir parça tuzsuz beyaz peynir veya dil peyniri yerleştirin. Kalan ekmek dilimlerini üzerlerine kapatın. Tereyağını kızdırıp ekmek dilimlerinin üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında ekmekler kızarana kadar pişirin. Tozşeker, su, limon suyu ve limon kabuğunu kaynatarak koyu kıvamlı bir şerbet elde edin. Fırından çıkardığınız ekmeklerin üzerine şerbeti döküp, çekmesini bekleyin. Künefeleri servis tabağına alın. Antepfıstığı ve kaymakla süsleyip servis yapın.
Ekmeğinizi değerlendirin!
NOHUTLU EKMEK AŞI(6-8 Kişilik)
Malzemeler:
1 adet bütün bayat ekmek
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 adet soğan
1 su bardağı haşlanmış nohut
4 su bardağı et suyu
1 çorba kaşığı salça
2 diş sarmısak
Tuz, karabiber
2 çorba kaşığı limon suyu veya nar ekşisi
1 tatlı kaşığı nane
1 çay kaşığı pulbiber
Hazırlanışı:
Bayat ekmeği küp küp doğrayıp kenara alın. Sıvıyağın yarısını tencereye koyun. Soğanı yemeklik doğrayıp sıvıyağda soteleyin. Nohut ve et suyunu ilave edin. Daha sonra salça, kıyılmış sarmısak, tuz, karabiber ve limon suyunu ekleyip kaynamaya bırakın. Kalan sıvıyağda nane ve pulbiberi 1-2 dakika kızdırın. Kaynayan nohuda küp doğranan ekmekleri atıp, ocağın altını kapatın. Üzerine naneli yağı gezdirin. Sıcak olarak servis yapın.
Ekmeğinizi değerlendirin!
BAYAT EKMEK KÖFTESİ(6-8 Kişilik)
Malzemeler:
1 bayat ekmek
2 adet yumurta
4 çorba kaşığı galeta unu
200 gram beyaz peynir veya kaşar peyniri
Yarımşar demet kıyılmış maydanoz ve dereotu
3-4 dal kıyılmış taze soğan
Tuz, karabiber, kimyon
2 adet kıyılmış kırmızı biber
2 su bardağı sıvıyağ
Hazırlanışı:
Bir adet bayat ekmeği hafifçe ıslatıp elinizle ufalayın. Yumurta, galeta unu, ezilmiş beyaz peynir veya rendelenmiş kaşar peyniri, maydanoz, dereotu, soğan, tuz, karabiber, kimyon ve kırmızı biberi iyice yoğurun. Harçtan yuvarlak toplar yaparak sıvıyağda kızartın. Sıcak veya ılık olarak servis yapın.
Ekmeğinizi değerlendirin!
OMAÇ(6 Kişilik)
Malzemeler:
1 adet bütün bayat ekmek
1 adet soğan
2 diş sarmısak, 2 adet sivri biber
3 adet domates
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 kahve fincanı sıvıyağ
250 gram beyaz peynir
1 demet maydanoz, tuz, karabiber
Hazırlanışı:
Ekmeği hafifçe ıslatarak, elinizle leblebi iriliğinde ufalayın. Kıyılmış soğan, sarmısak, sivri biber, küp doğranmış domates, biber salçası, sıvıyağ, tuz ve karabiberi karıştırın. Üzerine ufalanmış bayat ekmeği ekleyin. Daha sonra çatalla ezdiğiniz beyaz peynir ve kıyılmış maydanozu ilave ederek yoğurun. Harçtan parçalar kopararak istediğiniz şekli verin. Soğuk olarak servis yapın.
Ekmeğinizi değerlendirin!
BAYAT EKMEK PASTASI(6-8 Kişilik)
Malzemeler:
1 adet bayat esmer baget ekmek
2 su bardağı süt
1 paket krem şanti
1 paket labne peyniri
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
5’er adet küp doğranmış kayısı ve incir reçeli tanesi
Sos için:
Yarım kg kiraz
1 çorba kaşığı tozşeker
Süslemek için:
8-10 adet kiraz
Hazırlanışı:
Süt ve krem şantiyi iyice çırpın. Üzerine labne peynirini ilave edin. Ayrı bir yerde ufak parçalara ayırdığınız bayat baget ekmeği portakal kabuğu, incir reçeli ve kayısı ile harmanlayın. Daha sonra krem şantiye ilave edip, karıştırın. Dikdörtgen kek kalıbını streç filmle kaplayın. Harcı kek kalıbına boşaltın. Sosu hazırlamak için, çekirdeklerini çıkardığınız kirazları tozşekerle birlikte blenderden geçirin. Sosu pastanın üzerine gezdirip, 1 gece buzdolabında dinlendirin. Çıkardığınızda kirazla süsleyerek servis yapın.
Ekmeğinizi değerlendirin!
BAYAT EKMEKLİ ALİ NAZİK(6-8 Kişilik)
Malzemeler:
1 adet bütün bayat ekmek veya 2 adet bayat pide
2 adet patlıcan, yarım limon
1 kahve fincanı+1 tatlı kaşığı sıvıyağ
250 gram kıyma
Tuz, karabiber
1 diş+ yarım diş sarmısak
1 su bardağı+ 2 çorba kaşığı süzme yoğurt
Yarım çay bardağı su
1 çorba kaşığı tereyağı
2 çay kaşığı pulbiber
Süslemek için:
1-2 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz
Hazırlanışı:
Patlıcanları közleyin. Kabuklarını soyun. Kararmamaları için limonlu suda bekletin. Ekmek veya pideyi küçük doğrayıp, 1 kahve fincanı sıvıyağda hafifçe kızartın. Ayrı bir yerde kıymayı 1 tatlı kaşığı sıvıyağda soteleyip, tuz ve karabiberi ekleyin. 1 diş sarmısağı dövün. 1 su bardağı süzme yoğurda sarmısak ve suyu ilave ederek karıştırın. Patlıcanları incecik doğrayıp, dövülmüş yarım diş sarmısak ve 2 çorba kaşığı süzme yoğurtla karıştırın. Servis tabağına alın. Üzerine sırasıyla patlıcanlı karışımı, sarmısaklı yoğurdu ve kıymayı yerleştirin. Pulbiberi tereyağında kızdırıp kıymanın üzerine gezdirin. Maydanozla süsleyerek servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Ünlü Şeflerden Sevgililer Günü'ne Özel Menüler
- Somon ve Mevsim Sebzelerinin Dansı
- 2025'in Rengi Mocha Mousse Tonlarında Tatlar