5 çayına zarif ikramlar
İşte 5 çayına özel zarif ikramlar
Cevizli Karamelli Tart
(36 adet)
Hamuru için:
1 adet yumurta sarısı
125 gram tereyağı
Yarım su bardağı tozşeker
İki buçuk su bardağı un
Karamel sos için:
1 su bardağı tozşeker
1 su bardağı krema
1 su bardağı ceviz
Hazırlanışı: Hamur için, çukur birkabın içerisinde yumurtasarısı, tozşeker, odasıcaklığında bekletilmiştereyağını elinizle iyicekarıştırın. Unu azar azarekleyerek yoğurun.Hamurun üzerini örterek,20 dakika kenardabekletin. Hamuru 36 eşitparçaya ayırıp, elinizleyuvarlayın ve üzerinemerdane ile bastıraraktartöletlerin içinikaplayacak büyüklüğegetirin. Kalıpların içerisineyerleştirin ve kenarkısımlarını düzeltin. 180dereceye ayarlanmış fırındatartöletleri pembeleşinceyekadar pişirip, fırındançıkarın. Kenarda bekletin.Karamel sos için tozşekerikısık ateş üzerinde, küçükbir tencerenin içerisindetahta kaşıkla karıştırın.Şeker önce sulanıp, sonrakaramel rengini alıncakremayı hızlıca yanıkşekerin içine atıp, hızlıcakarıştırın (kısık ateşte).Cevizleri içerisine atıp,birkaç dakika daha sosukaynatın. Tencereyi kenaraalıp, 10 dakika bekletin.Tartöletlerin içerisinekaşıkla karamelli sosudoldurup, üzerlerinebirer adet ceviz yerleştirin.Soğuduktan sonraservis yapın.
5 çayına zarif ikramlar
İrmikli Rulo
Hamuru için:
500 gram irmik
1 su bardağı ılık su
125 gram eritilmiş margarin
1 çay kaşığı tuz
İç harcı için:
350 gram orta yağlı dana kıyması
3 adet orta boy soğan
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
1 çay kaşığı pulbiber,
Tuz,
Karabiber
3 çorba kaşığı sıvıyağ
Üzeri için:
1 adet yumurta sarısı
Hazırlanışı: İRMİK hamuru için, çukur bir kaba irmiği alın ve üzerine tuz serpiştirin. Ilık suyu ekleyip, karıştırın. Birkaç dakika bekletin. Eritilip ılınmış margarini ekleyin. Karıştırıp, birkaç dakika yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Hamurun üzerini örtüp, kenarda 10 dakika bekletin. Kıymayı çukur bir tencereye alın. Yağı ekleyip karıştırın. Kısık ateşte, kıyma suyunu çekene kadar pişirin. Daha sonra zar şeklinde doğranmış soğanı ekleyin. Tuz, karabiber ve pulbiber serpiştirin. Kıymayı ocaktan alın. Dolmalık fıstıkları, yapışmaz yüzeyli tavada ve kısık ateşte sürekli karıştırarak pembeleşene kadar kavurun. Kıymaya ilave edip, soğuyana kadar bekletin. İrmik hamurunu tekrar 2 dakika yoğurun ve iki parçaya ayırın. Merdane ile açarak, defter yaprağı büyüklüğüne getirin. Hamurun uzun kenarına kıymanın yarısını uzunlamasına yerleştirin. Hamuru sararak rulo şekline getirin. Üzerine fırça ile yumurta sarısı sürün. İkinci hamuru da aynı şekilde hazırlayıp, yağlanmış fırın tepsisine sıralayın. 180 derece fırında 20-25 dakika pişirip, dilimleyerek servis yapın.
5 çayına zarif ikramlar
Yağ Mantısı
Hamur için:
1 adet yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 tatlı kaşığı toz maya
Bir buçuk tatlı kaşığı tuz
8 su bardağı un
Bir buçuk su bardağı ılık su
İç malzemesi için:
300 gram kıyma
2 adet soğan
1 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı tuz
2 çorba kaşığı sıvıyağ
Sos için:
1 su bardağı yoğurt
3 diş ezilmiş sarmısak
50 gram tereyağı
1 çorba kaşığı salça
3 çorba kaşığı su
1 çay kaşığı tuz
Kızartmak için:
3 su bardağı sıvıyağ
Hamuru açmak için:
Yarım su bardağı un
Hazırlanışı: İÇ malzeme için soğanları soyup, incecik doğrayın. Sıvıyağ ve kıymayı tencereye alıp, kıyma suyunu bırakıp çekene kadar kısık ateşte karıştırın. Soğan, tuz ve karabiberi ilave edip, soğanlar sararana kadar karıştırarak kavurup ocaktan alın. Hamur için ılık su ve toz mayayı hamur yoğurma kabına alıp, maya eriyene kadar elinizle karıştırın. Yumurta, yoğurt, tuz ve kabartma tozunu ekleyip karıştırın. Unu azar azar ilave edip, kulak memesi kıvamında pütürsüz bir hamur hazırlayın. Üzerini örtüp, mayalanması için 1 saat bekletin. Hamuru 3 eşit bezeye ayırın. Bezelerin üzerine un serpip, oklava ile yarım santim inceliğinde açın. Açtığınız hamurları, 5 santimlik karelere kesin. Karelerin ortasına birer çorba kaşığı kıymalı harç ilave edip, karşılıklı dört kenarını birleştirerek hamurları kapatın. Sıvıyağı derin bir tavada kızdırın. Hamurları kızgın yağa atıp, tavayı hafifçe sallayarak iki tarafını da kızartın. Kağıt havlu üzerine alıp, fazla yağını çektirin. Sos için, tereyağını küçük bir tavada eritip, salça ilave edin. Kısık ateşte birkaç dakika karıştırarak pişirin. Tuz ve su ekleyip, 3 dakika daha pişirin. Yoğurt ve ezilmiş sarmısağı bir kasede karıştırın. Mantıyı servis tabağına alıp, üzerine önce yoğurt, sonra sosu dökün ve sıcak servis yapın.
5 çayına zarif ikramlar
Ayvalı Krep
Krep hamuru için:
3 adet yumurta
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 su bardağı süt
Yarım su bardağı un
Bir tutam tuz
2 tatlı kaşığı haşhaş tohumu
50 gram tereyağı
İç malzemesi için:
2 adet ayva
1 su bardağı tozşeker
Yarım çay bardağı çekirdeksiz kuru sarı üzüm
1 su bardağı su
2 adet çubuk tarçın
Hazırlanışı: İÇ malzemesi için, ayvaları yıkayıp kabuklarını soyun. Dilimleyip, çekirdeklerini orta kısımdan derinlemesine alın. İncecik doğrayın. Tencereye alıp, üzerine tozşeker, üzüm, tarçın ve su ilave edin. 10 dakika kısık ateşte, sonra dibini tutmadan harlı ateşte biraz sulu kalacak şekilde pişirin. Çubuk tarçınları çıkarıp, soğumaya bırakın. Bu arada krep hamuru için, yumurtaları çukur bir cam kapta çırpma teli ile çırpın. Sırasıyla sıvıyağ, süt, tuz ve unu ekleyip, pütürsüz ve boza kıvamında bir hamur elde edene kadar çırpın. 10 dakika bekletin. 24 cm çapındaki tavayı kısık ateşte kızdırıp, fındık büyüklüğünde tereyağı ile yağlayın. Bir kepçe krep hamurunu tavaya döküp, eşit miktarda yayılması için tavayı hafifçe sağa sola yatırın. Üzerine haşhaş tohumu serpiştirin. Bir tarafı pişince, diğer tarafını spatula yardımıyla çevirin. Malzeme bitene kadar (her seferinde tavayı tereyağı ile yağlayarak) krepleri pişirin. Hazırladığınız krepleri servis tabağına alın. Üzerlerine ayvalı karışımı paylaştırıp (kreplerin yarısını kaplayacak şekilde) ortadan ikiye katlayın. Dilerseniz kaymaklı dondurma ve krem şanti ile süsleyerek servis yapın.
5 çayına zarif ikramlar
Panna Cotta
3-4 yaprak jelatin
3 çorba kaşığı ılık su
5 su bardağı krema
3 çorba kaşığı tozşeker
1 paket vanilya
Hazırlanışı: YAPRAK jelatinleri iki parçaya bölüp, çukur bir kaba alın ve üzerine ılık su ekleyip yumuşaması için 5-6 dakika bekletin. Krema, tozşeker ve vanilyayı tencereye alıp, çok kısık ateşte devamlı karıştırarak kaynatmadan pişirin. Şeker eriyince, birkaç kaşık sıcak kremayı suda bekleyen jelatine ekleyin. Jelatin eriyene kadar karıştırın. Jelatinli kremayı tenceredeki kremaya döküp, devamlı karıştırarak 1-2 dakika daha (jelatin kremanın içinde eriyene kadar) pişirin. Ocaktan alın ve kremayı tek kişilik servis kaplarına ya da ayaklı bir servis kabına paylaştırıp buzdolabında 2 saat bekletin. Servis yapmadan 10 dakika önce, kapları buzdolabından çıkarın. Kapları hafifçe sağa sola sallayarak, servis tabaklarına ters çevirin. Üzerlerine arzuya göre frambuaz sos döküp, bekletmeden servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri