Anayurdu Güney Amerika olan biber, patlıcangiller familyasının bir üyesi. Amerika'da tarımı yapılan en eski bitkilerden olan biber, kıtanın keşfinden sonra bütün dünyaya yayılmış.
Yapılan araştırmalar Amerika'nın yerli halklarının M.Ö 7500 yıllarında beslenmelerinde yabani biber çeşitlerine yer verdiklerini, M.Ö 5200-3400 yılları arasında da biber tarımı yaptıklarını gösteriyor. Araştırmalar, Azteklerin ve Mayaların her şeyin yanında biber yeme alışkanlığına sahip olduklarını belirtiyor.

Biber, yaklaşık 700 türüyle en fazla çeşide sahip sebzeler arasında yer alıyor. Bibere acılığını veren alkoloidler esas olarak kapsaisin ve dihidrokapsaisin. Biberin acılık derecesi, acı tat almamızı sağlayan kapsaisin yoğunluğuyla belirleniyor. Bibere acılığını veren maddeler yağda ve alkolde sudan daha kolay çözündüklerinden, ağzımız biberden yandığında su içmek yerine yoğurt ya da süt içmek acıyı daha kolay geçirir.

Tüketirken dikkat...
Acı biber aşırı tüketildiğinde mide ve bağırsaklarda tahrişlere yol açabilir, karaciğer ve böbreklerde rahatsızlıklara neden olabilir.

Biberin sağlığa faydaları:
Biber, A ve C Vitamini yönünden zengin bir sebze. İyi bir antioksidan olan biberin, kolesterol ve trigliserid düzeyini düşürücü etkisi bulunuyor. Biber, vücudun hastalıklara karşı direncini arttırır. Soğuk algınlığında iyileştirici etki sağlar. Bütün biber çeşitleri iştah açar, mideyi uyarır, sindirimi salgılarını arttırır ve sindirimi kolaylaştırır. Kan dolaşımını hızlandırır, damarlarda pıhtılaşmış kanı çözer, ağrıları geçirmeye yardımcı olur. Romatizmal hastalıkların iyileşmesine yardımcı olur, eklem iltihaplarını kurutur. Biber, içeriğindeki antioksidan maddeler sayesinde birçok kanser türüne yakalanma riskini azaltır. Balgam söktürücü özelliği olan acı biber, kronik bronşiti hafifletir, solunum zorluklarının giderilmesine yardımcı olur. Biber lif yönünden zengin bir sebze olduğundan kabızlığa iyi gelir. Kalp rahatsızlıklarına yakalanma, felç geçirme ve katarakta yakalanma riskini azaltır.

100 gram dolmalık ya da taze sivri biberde:

BESİNLER VE KALORİ
Kalori 22 Protein 1.2 gram Karbonhidrat 4.8 gram Kolesterol 0 Yağ 0.2 gram Lif 1.4 gram

MİNERALLER
Fosfor 22 mgr Kalsiyum 9.0 mgr Demir 0.7 mgr Sodyum 13 mgr Potasyum 213 mgr

VİTAMİNLER
A vitamini 420 IU B1 vitamini 0.08 mgr B2 vitamini 0.08 mgr B3 vitamini 0.5 mgr B6 vitamini 0.26 mgr C vitamini 128 mgr E vitamini 0.7 mgr Folik asit 9.8 mgr