SAĞLIKLI VE DOYURUCU BİR ÖĞÜN İÇİN…

"Sahurda ve iftarda çok yağlı ve ağır yiyecekler tüketmek sindirimi zorlaştıracağı için mide bulantısına ve ağrılarına neden olabilir. Tuz içeriği yüksek besinler gün içerisinde susamaya neden olacaktır. Sahurda şeker ve şekerli besinlerin aşırı tüketimi ise kan şekerinin hızlı düşmesine neden olarak daha çabuk açlık hissedilmesine yol açabilir" diyen Gıda Mühendisi Derya Kaya Bulut, sahurda süt ve süt ürünlerini tüketmenin tokluk süresinin uzamasını sağladığını belirtiyor.

?AYRAN TOK TUTUYOR, ŞİŞKİNLİK YAPMIYOR

"Ayran, yapısı gereği kişiyi tok tutma özelliğine sahip. Bir yandan bunu yaparken bir yandan da vitamin, mineral, protein ve diğer besin öğelerinin vücuda dengeli bir şekilde alınmasını sağlıyor. Ayran, süte göre çok daha düşük laktoz miktarı içerdiği için hassas insanlarda şişkinlik sorununa da yol açmıyor" diyen Gıda Mühendisi Derya Kaya Bulut, ayran hazırlanırken içerisine ilave edilen tuzun, oruçluyken terle kaybedilen tuzun yerine konmasını ve vücuttaki elektrolit dengesinin korunmasını sağladığını belirtiyor.

?YOĞURT SİNDİRİMİ RAHATLATIYOR

"Uzun süreli açlık, bağırsak sisteminde duraksama veya yavaşlamaya sebep olur. Yoğurt, iftarda tüketilecek yiyecekler sonrasında hazmı kolaylaştırır, bağırsaklarda artan bakteri yükünü dengeler. Bu sebepten dolayı bağırsaklarda oluşacak gaz ve kabızlıklara iyi gelir" açıklamasında bulunan Derya Kaya Bulut, iftarda ve sahurda birer kase olmak üzere iki porsiyon yoğurt yenmesini öneriyor.

YAĞ ORANI HAFİF LEZZETLERİ TERCİH EDİN

Ramazan ayında tuz ve yağlılık oranı çok yüksek olmayan peynirlerin tercih edilmesini öneren Derya Kaya Bulut, tatlı seçimi konusunda ise şunları söylüyor: "İftar saatinin gelmesiyle kan şekerimizde bir düşüş yaşanır ve acıkmaya başlarız. Genellikle bu acıkma hissi tatlı yeme arzusunun artmasına neden olur ve istemeden tatlıya yöneliriz. İftar sofralarınızda şerbetli ve çok şekerli tatlılara yer verirseniz hem kan şekerinizin seviyeleri olumsuz yönde etkilenir hem de kilo alımına neden olur. Bunun yerine güllaç, sütlaç ve dondurma gibi enerji, karbonhidrat ve yağ oranı hafif olan lezzetleri iftar sofralarınızda rahatlıkla bulundurabilirsiniz."