Temel malzemesini yumurta ve sıvıyağın oluşturduğu mayonez, sosisli sandviç, kumpir ve patates kızartmasının ayrılmaz bir parçası olarak sık sık sofralarımıza konuk olur. Mayonezi evde kısa süre hazırlayabileceğiniz gibi çeşitli baharatlar ilave ederek farklı lezzetleri keşfe çıkabilirsiniz. Hazır olarak alınan mayonezler, yumurta akıyla hazırlanırken, ev yapımı mayonez yumurta sarısıyla hazırlanır. Ayrıca ev yapımı mayonezde arzuya göre zeytinyağı, mısıryağı ve Ayçiçek yağı kullanabilirsiniz.

HARDALLI MAYONEZ

4 KİŞİLİK

3 adet yumurtanın sarısı
1 su bardağı zeytinyağı
Bir tutam toz kırmızıbiber
1 çorba kaşığı hardal
2 çorba kaşığı limon suyu
1 çay kaşığı tuz

Oda sıcaklığındaki yumurta sarılarını mikserle köpürene dek çırpın. Azar azar zeytinyağı ilave edip, çırpılmış ve yoğun kıvamlı yoğurt halini alana dek mikserle çırpmaya devam edin. Toz kırmızıbiber, hardal, limon suyu ve tuz ekleyip yeniden 1-2 saniye çırpın. Hazırladığınız mayonezi kullandıktan sonra kalan bölümünü sıkı ağızlı bir kavanoza koyup, buzdolabının alt rafında 1-2 gün saklayabilirsiniz.

AŞÇININ NOTU: Mayonezin daha hafif olmasını istiyorsanız, zeytinyağı miktarını yarıya indirip, 2 kahve fincanı ılık su ilave edebilirsiniz.