Güzel çay yapmanın püf noktaları
Çay, kahvaltı sofralarında, misafir ağırlamakta en pratik ve en kolay bir ikramlıklardandır. Demlenen çayın güzel olması için öncelikle kullanılan çayın kaliteli olması gerekir.
Güzel çay yapmanın püf noktaları
Çayın demlendiği demlikte porselen olarak seçilmelidir. Başka bir ayrıntı ise demlik asla deterjan ile yıkanmamalıdır. Demlik sıcak su ile iyice temizlenmelidir.
Güzel çay yapmanın püf noktaları
Çay demlemek özellikle iyi bir çay demlemek beceri isteyen bir iştir. Çay demlemekte kullanılan malzemelerin kalitesinin yanında demleyen kişinin de usta olması ile çok güzel sonuçlar çıkacaktır.
Güzel çay yapmanın püf noktaları
Dünyada birçok çay demleme yöntemi ve farklı farklı yaklaşımlar mevcuttur. Ama üç ana nokta var ki bütün çay severler için değişmezdir. Bu noktalar;
-Kaliteli çay
-Porselen demlik
-Kullanılan su
Güzel çay yapmanın püf noktaları
Bazı kültürlere göre çay için en ideal su kaynak suyudur. Demlenilen çayı içmek için ise en ideal bardak kristal olanıdır. Çay bardağı olarak kristal bardaklar tercih edilmelidir. Şayet çayı fincan ile içmeyi seviyorsanız fincanın içi beyaz ve ince kenarlı olmalıdır. Bu özelliklerde bir fincan ile çayın tadını daha iyi alabilirsiniz.
Güzel çay yapmanın püf noktaları
Siyah çayın demlenmesi için;
Sertlik oranı az olan sular ile daha lezzetli çaylar demleyebilirsiniz. İlk önce çaydanlığın altına ilave edilen su ocakta kaynatılır. Fokurdama aşamasına geldiği zaman ocaktan alınarak fokurdaması geçene kadar bekletilir ve temiz bir demliğin içine her bir fincan için yarım tatlı kaşığı çay ilave edilmelidir.
Güzel çay yapmanın püf noktaları
Kaynayan su demliğe eklenen çayın üzerine ilave edilmelidir. 1 kaşık fazladan ilave edilen çay her zaman için tavsiye edilmektedir. Kaliteli bir çay demlendikten 15 – 30 dakika sonra demini alır. Ocakta fazla bekletilen çay demlenme aşamasından sonra acımaya başlar.
Güzel çay yapmanın püf noktaları
Güzel bir çay demlemek için kısaca;
-Kullanılan çay rutubet ve farklı kokular ile etkileşim haline geçmeyecek bir ortamda saklanmalıdır
-Çay demlemek için kireçsiz su ve porselen demlik kullanılmalıdır
Güzel çay yapmanın püf noktaları
-Çaydanlığın altına ilave edilen suyun iyice kaynadığından emin olunmalıdır
-Temiz demliğin içine her fincan için yarım tatlı kaşığı çay ilave edilerek ilave edilen çay su ile yıkanarak düzgünce süzülmelidir.
Güzel çay yapmanın püf noktaları
-Su kaynama aşamasına geldiği zaman demliğe boşaltılmalıdır.
Güzel çay yapmanın püf noktaları
-Demliğin altına tekrar su ilave edilerek tekrar ocağa alınmalı ve demlik düzgünce çaydanlığın üzerine oturtulmalı ve demin kaynatılmamasına özen gösterilmelidir.
Güzel çay yapmanın püf noktaları
-Çayın demlenme süreci kullanılan çayın cinsine ve çayı tüketen kişinin tercihine göre farklılık gösterebilmektedir. Çayın kokusunun tam sağlanabilmesi için bazen bu süre yarım saate kadar çıkarılabilir.
Güzel çay yapmanın püf noktaları
Bazı yabancı çayların demlenme süresi için ise 15 dakika yeterli olmaktadır. Demlenen ve demini almış bir çayın ise yarım saat içinde tüketilmesi gerekir. Bekleyen çayların tekrar ısıtılıp içilmesi ile hoş bir tat elde edilemez ve bu durum sağlık açısından da zararlıdır.