Ev yapımı sebze konservelerine dikkat
Adana'da aynı aileden üç kişinin domates konservesi yedikten sonra yaşamını yitirdiği iddiaları üzerine uzmanlar ev yapımı sebze konservelerinin sağlık açısından tehlikeli olabileceğine dikkati çekti.
Ev yapımı sebze konservelerine dikkat
Prof. Dr. Fikret Pazır, patlıcan, taze fasulye ve domates gibi sebzelerin ev yapımı konservelerinin sağlık açısından ciddi riskler taşıdığını vurguladı.
Ev yapımı sebze konservelerine dikkat
Pazır, şunları kaydetti: "Evde konserve yapmanın doğru olmadığını düşünüyorum.
Ev yapımı sebze konservelerine dikkat
Onun yerine sebzelerin kurutulmasını ya da dondurulmasını öneriyoruz.
Ev yapımı sebze konservelerine dikkat
Meyve konservesi dışında konserveler sağlık açısından ciddi risk.
Ev yapımı sebze konservelerine dikkat
Adana'da aynı aileden 3 kişinin yaşamını yitirmesi, ev yapımı konservelerdeki tehdidi daha net ortaya koydu.
Ev yapımı sebze konservelerine dikkat
Ekonomik olduğunu da düşünmüyorum.
Ev yapımı sebze konservelerine dikkat
Ayrıca çok kaynatıldığı için besin değerleri de kayboluyor."
Ev yapımı sebze konservelerine dikkat
İlkbahar ve yaz döneminde yine birçok evde konserveler yapılacağına işaret eden Pazır, "Çok riskli, yüksek derece ısıya dayanıklı, gıda zehirlenmelerine neden olan clostridium botulinum, evlerde yapılan konservelerde görülebiliyor ve sağlık açısından kötü sonuçlara yol açabiliyor.
Ev yapımı sebze konservelerine dikkat
Bu tehlikeli mikroorganizma evlerde yapılan kaynamalarda tamamen yok edilemiyor." bilgisini aktardı.
Ev yapımı sebze konservelerine dikkat
Ev yapımı sebze konservelerine dikkat
Yrd. Doç. Dr. Öznur Cumhur da konserve gıdaların uygun olmayan koşullarda yapılması durumunda ciddi gıda zehirlenmelerine yol açabileceğine işaret etti.
Ev yapımı sebze konservelerine dikkat
Clostridium botulinum bakterisinin en çok konservelerde görüldüğünü belirten Cumhur, şunları kaydetti
Ev yapımı sebze konservelerine dikkat
"Uygun olmayan koşullarda hazırlandığında genel olarak bu bakterinin sporları konservede kalabilir.
Ev yapımı sebze konservelerine dikkat
Bu bakteriden zehirlenmeler çok nadir görülüyor ama çıktığında ölüm oranı yüksek oluyor ve semptomlar yaklaşık 12-36 saat sonra görülmeye başlıyor.
Ev yapımı sebze konservelerine dikkat
Bulantı, kusma, karın ağrısı, çift görme, görme bozukluğu, kaslarda güçsüzlük ile ortaya çıkabiliyor. Fakat bu durum, haftalar sonra da oluşabiliyor
Ev yapımı sebze konservelerine dikkat
Adana'daki ailede baba ve oğulda daha önce ortaya çıkıp annede daha sonra görülmesi gibi. "
Ev yapımı sebze konservelerine dikkat
"Marketten aldıklarımıza da dikkat etmemiz gerekiyor"
Ev yapımı sebze konservelerine dikkat
Ev yapımı konservelerin sağlık açısından risk taşıdığına dikkati çeken Cumhur, şu uyarılarda bulundu:
Ev yapımı sebze konservelerine dikkat
"Daha tehlikesiz olan dondurma ve kurutma yöntemlerini öneriyoruz.
Ev yapımı sebze konservelerine dikkat
Marketten aldığımız konservelere de dikkat etmek gerekiyor.
Ev yapımı sebze konservelerine dikkat
Kapakları şişmiş, kenarı kırık olan konserve gıdaların alınmaması, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının izin verdiği ürünlerin tüketilmesi gerekiyor.
Ev yapımı sebze konservelerine dikkat
Tüketiciler, bozulduğunu, tadından, kokusundan veya dokusundan anlayabileceğini düşünüyor ama her zaman bozuk tadı almak mümkün olmuyor.
Ev yapımı sebze konservelerine dikkat
Bu yüzden tedbirlerimizi almak gerekiyor."
Ev yapımı sebze konservelerine dikkat
Adana'da, rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan baba ve oğul beşer gün arayla yaşamlarını yitirmiş, ardından anne de ölmüştü.
Ev yapımı sebze konservelerine dikkat
Ölümlerin şüpheli bulunması üzerine baba ile oğlunun ön otopsisinde gıda zehirlenmesi bulgularına rastlanmıştı.
Ev yapımı sebze konservelerine dikkat
Aile üyelerinin olaydan kısa süre önce domates konservesi yediklerini iddia edilmişti.