Ekonomik ve sağlıklı beslenmenin yolları
SEBZELER, MEYVELER VE DİĞERLERİ
Diyetisyen Emre Uzun, ekonomik beslenmenin farklı yollarını da anlatıyor: "Haftada birkaç günü etsiz hazırlanmış yemeklere ayırabilirsiniz. O günlerde sofranıza sadece sebze ile pişirilmiş yemekler, salatalar koyun. Bu, hem mevsim sebzelerinin vitamin ve minerallerinden faydalanmanızı sağlar hem sindiriminizi rahatlatır hem de bütçenize soluk aldırır.
Bir diğer yol da kuru baklagiller... Gerçi basında sık sık "Kuru fasulyenin fiyatı eti geçti" gibi haberlere rastlarsınız ama bir kilo kuru fasulyeden farklı menülerde dört kez yemek hazırlayabileceğinizi unutmayın! Ayrıca nohut, kuru fasulye, mercimek, barbunya gibi kuru baklagillerin her biri et kadar hatta daha fazla protein içerebiliyor.
Ekonomik ve sağlıklı beslenmenin yolları
Sebzelerden hangilerini seçmemiz gerekir sorusuna ise Emre Uzun şu cevabı veriyor: "Pahalı sebzeleri almayın. Örneğin salata yapacaksanız kıvırcık değil turp, kırmızı lahana hatta pırasa alın. Bunları rendeleyerek veya ince ince doğrayarak da salata yapabilirsiniz. Ispanak dahil koyu yeşil yapraklı tüm sebzeler salata kasesinde yer alabilir.
Üstelik her biri vitamin ve mineral zenginidir, fiyatları da ucuzdur. Ispanakta demir, magnezyum, potasyum, A ve C vitamini yanında pek çok mineral de var. Kırmızı lahana tek başına C vitamini deposu. Antioksidanlar açısından da son derece yararlı. Turp deseniz lif zengini olması yeter.
Ekonomik ve sağlıklı beslenmenin yolları
ÇARPICI VE EKONOMİK ÖNERİLER!
"Mutfağımızda mutlaka yer alması gereken; besleyici, sağlıklı ve aynı zamanda ekonomik besinler var ama bunları genelde göz ardı ediyoruz. Örneğin yumurta! B12, D ve A vitamini içeren yumurta çok da doyurucu ve besleyicidir. İçine haşlanmış yumurta doğranmış kuru bakliyatlı veya koyu yeşil yapraklı salatalar aklımıza bile gelmiyor. Sonra lor peyniri var... Kahvaltılarda illa ki kalıp peynir yemek zorunda değilsiniz. Lor peynirinin fiyatı çok ekonomiktir. İçine biraz pul biber, kekik, kimyon ve zeytinyağı dökerseniz nefis bir kahvaltılık olur. Kabak çekirdeği, ay çekirdeği ve patlamış mısır ise harika birer atıştırmalıktır.
Ekonomik ve sağlıklı beslenmenin yolları
Kabak çekirdeği, içerdiği magnezyum, bakır, demir ve çinkoyla hem bağışıklık sisteminizi destekler hem de kalp ve damar sağlığınızı korur. K, E ve B2 vitaminleriyle de beyin sağlığınıza yararlıdır. Vücutta iltihaplanmayı önler. Aynı şekilde ay çekirdeği... İçindeki E vitamini bile yeter ama yüksek protein içerdiğini pek az kimse bilir.
Kanserle savaşır. B1, B5 ve folik asit doğal halde ay çekirdeğinde bulunur. Kalp damar sistemini korur. Yalnız her iki çekirdek türünün de mümkün olduğunca tuzsuz ve kavrulmamış olanlarını bulun. Zaten onlar daha da ekonomiktir. Bir diğer atıştırmalık: Patlamış mısır... Tek şart, evde kendiniz patlatın. patlatırken de yağ ve tuz eklemeyin.