Sofra
Kış gelmeden önce kendi turşunuzu kendiniz yapın!

Ev Yapımı

MALZEMELER

    Kış gelmeden önce kendi turşunuzu kendiniz yapın!
  • Turşu için kullanacağınız sebze ve meyvelerin taze, beresiz ve aynı boyda olmasına özen gösterin. Seçtiğiniz sebze ve meyveleri turşuya çiğden koyabileceğiniz gibi haşlayarak da koyabilirsiniz.Turşu kurarken lezzet ve koku vermesi için salamuraya, sirke, sarmısak, kereviz yaprağı, maydanoz, nane, hardal tohumu, defne yaprağı, dereotu, limon, soğan, nohut, koruk, asma filizi, ekmek mayası ve tozşeker ekleyebilirsiniz. Bunların oranı damak zevkine göre değişir.
  • Turşu kurarken plastik kaplar yerine cam kapları tercih edin.
  • Turşuyu kurduktan sonra mayalanma aşamasında taşmalar olabileceğinden turşu kavanozunuzu bir başka kap içine oturtun.
  • Turşunun olgunlaşması için 20-22 derece civarındaki bir sıcaklık uygundur. Daha yüksek sıcaklıklar sebzelerde şişme ve yumuşamaya neden olabilir.
  • Turşunuzu hazırladıktan sonra kavanozun kapağını sıkıca kapatıp, serin ve loş bir yerde olmaya bırakın.
  • Turşunuzun olma aşamasında köpüklenme başladığında, bu köpükleri bir kaşıkla alın. Daha sonra salamurayı bir kaba döküp boşaltarak havalandırın ve yeniden kavanoza dökün. Bu işlemi 3-4 gün tekrarlayın. Salamura eksilirse üzerine ilave edin.
  • Turşunuzun içindeki sebze ve meyveler sararmış, lezzeti ve kokusu değişmişse artık yenmeye hazırdır.

Turşu için tuz ve sirke seçimi

Turşu yapımında üzüm sirkesi ve temiz kaya tuzu kullanmak daha iyi sonuç verir. Rafine sofra tuzları, çok kalın, hiç işlem görmemiş tuzlar turşu için uygun değillerdir. Sofra tuzu turşunun yumuşamasına hiç işlem görmemiş tuzlar ise içeriğindeki yabancı maddeler yüzünden tadının ve kalitesinin bozulmasına neden olabilir.
Sirke, turşu içinde oluşabilecek zararlı mikroorganizmaların yok olmasını sağlar. Turşu yapımında asit düzeyi yüzde 4-5 civarında olan saf üzüm sirkesi tercih edilmelidir.


Turşu suyu hazırlama

Turşunuzun üzerine dökeceğiniz suyun 1 litresine 2 çorba kaşığı temiz kaya tuzu ekleyerek kaynatın. Soğuduktan sonra, kavanozlara yerleştirdiğiniz turşunun üzerine ekleyin.
Turşunuzun ekşimesini kolaylaştırmak için nohut, koruk, üzüm ve ekmek mayası da katalabilirsiniz.