Saray Aşuresi Tarifi

Saray Aşuresi
  • 10 Kişilik
    281 kişi oy verdi / Ortalama Puan 4,02
  • Zor

Malzemeler

Saray Aşuresi Yapılışı

BUĞDAY, kuru fasulyefasulye kelimesinin anlamı için tıklayınız " Baklagiller ailesinden olan fasulye, anayurdu Amerika Kıtası'ndan Avrupa'ya oradan da tüm dünyaya yayılmış. Mutfağımızın vazgeçilmez sebzelerinden fasulye bugün birçok ülkenin mutfağında da sevilerek tüketiliyor. Birçok türü bulunan fasulyenin..." ve nohudu geceden ayrı kaplarda ıslatın. Ertesi gün buğdayı, suyuyla birlikte geniş bir tencereye alın. Üzerine suyu ekleyip yumuşayıncaya kadar orta ateşte ara sıra karıştırarak pişirin. Nohut ve kuru fasulyeyi ayrı ayrı haşlayın. Kuru incirincir kelimesinin anlamı için tıklayınız "İNCİR TATLISI TARİFİ İÇİN TIKLAYIN! İNCİR REÇELİ TARİFİ İÇİN TIKLAYIN! Dünyanın dört bir yanından gelmiş yeni meyvelerle tanışıyoruz tanışmasına ama bazı kadim meyvelerin yeri çok başka! Ağzından bal damlayan o leziz incirleri baştacı etmemek..." ve kuru kayısıları küp doğrayıp ılık suda yumuşatın. Bademleri sıcak suda 2-3 dakika kaynatıp kabuklarını soyun. Buğdaylar çatlamaya başladığında, içinden 1 kepçe alıp robotta macun haline gelene kadar çekin. Daha sonra karıştırarak tencereye ekleyin. Tuzu ilave edin. Nohut, kuru fasulye ve tozşekeri aşureye ekleyin. Ara ara karıştırarak 15 dakika pişirin. Kuru incir, kuru kayısıkayısı kelimesinin anlamı için tıklayınız "Gevrek sulu eti, hoş kokusu, kadife dokusuyla haziran-temmuz aylarında olgunlaşmaya başlar kayısı. İran ve Mısır'da "altın yumurta" olarak adlandırılan kayısıyı taze olarak yemenin dışında bu lezzetli meyve ile hoş alternatifler...", kuru üzümüzüm kelimesinin anlamı için tıklayınız "Mitolojide tanrıların güç kaynağı, efsanelerin meyvesi, bolluk ve bereketin simgesidir üzüm... Kuru haliyle de yıl boyunca çeşitli şekillerde sofralara konuk olan üzüm, Füsun Gümeli'nin hazırladığı tariflerle bambaşka tatlara büründü! Aklınızda...", kuş üzümü, badembadem kelimesinin anlamı için tıklayınız " Kadifemsi dış kabuğun altında bulunan sert bir kabuk ve onun içindeki lezzetli tohumdan oluşan badem, karanlık, kapalı bir yerde saklı olan ve bulan kişiyi besleyecek bir hazineyi sembolize eder. Madde ile ruh ikiliğinin, dünya ile cennetin, ateş..." ve dolmalık fıstıkları ekleyin. 10 dakika daha pişirin. Nişastayı gül suyu ile açtıktan sonra aşureye ekleyip bir iki taşım kaynatın. Ocaktan alıp 25-30 dakika dinlendirdikten sonra kaselere paylaştırın. Üzerini narnar kelimesinin anlamı için tıklayınız " Akdeniz ikliminin yoğun kırmızısı, bolluk, bereket ve refahın sembolü… Üç büyük kitapta adı geçen, pek çok kültürde kutsal kabul edilen, binbir marifetli, yakut taneli cennetin meyvesi… Baharda açan nar çiçekleri önce olgunlaşır,..." taneleri, fındıkfındık kelimesinin anlamı için tıklayınız "Eski çağlardan beri besin değeri yüksek olan, insana güç ve kuvvet verdiği bilinen fındığın anavatanı hakkında birçok rivayet vardır. Genel olarak kabul edilen ise Çin'den Türkiye'ye geldiği ve antik çağda Yunanistan'a ve oradan da Avrupa'ya...", kuşüzümü, badem, antep fıstığı ile süsleyerek servis yapın.



Kaynak: Osmanlı Mutfağı -- Marianna Yerasimos
Aşçının notu: Sarayda hazırlanan bu aşureye o zamanlar ocaktan almadan hemen önce bir toplu iğne başı kadar misk de eklenirmiş. Misk: Asya'nın yüksek dağlarında yaşayan bir tür erkek ceylanın karın derisi altındaki bir bezden çıkarılan güzel kokulu maddedir.

kalan karakter 1000

şadiye kıllıbacak şadiye kıllıbacak

tarif fena değil fakat buğdaylar çatladıktan sonra kaynatmaya devam edilir, fasulye ve nohut eklenir
5 dk. karıştırılıp diğer malzemeler eklenir. robot a 1 kepçe buğday alıp alıp çekmenize gerek yok

Aynı Görüşte misiniz?
evet8
hayır0
cevapla 05.07.2014 16:15
Duygu Duygu

Bugun yaptım nişasta koymadım.portakal kabuğu da ilave ettim inanılmaz guzel oldu.

Aynı Görüşte misiniz?
evet4
hayır2
cevapla 19.11.2013 14:06
gönül gönül

Bende gecen sene yaptim cok güzel oldu, bu senede yapacagim!

Aynı Görüşte misiniz?
evet4
hayır1
cevapla 18.11.2013 16:21
Hanni Hanni

Asure gunu bugun yaptim ve harika oldu sekerini 1,5 bardak yaptim ve dahada guzel oldu tsk.ler

Aynı Görüşte misiniz?
evet7
hayır1
cevapla 14.11.2013 00:02
Aytenka Aytenka

Selam Bulgaristandan , gecen sene yaptim, bugun icin de yaptim cok guzel bir asure tarifi!Karanfil kaynattin ve suyu asureye ekledim.Inanilmaz oldu!

Aynı Görüşte misiniz?
evet4
hayır2
cevapla 13.11.2013 11:32

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SOFRA veya sofra.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Tarif Arama Kutusu

Detaylı tarif arama
Detaylı tarif arama
  • detaylı tarif ARA