Yer Elması

Yer Elması

Giriş Saati:14.07.2010 17:24

Güncelleme:12.08.2010 12:54

Yer Elması

Düşük kalorili ve besin değeri yüksek sebze:

Anayurdu Amerika kıtası ve özellikle Kanada olan yerelması, 17. Yüzyılda Avrupa'ya getirilmiş oradan birçok ülkeye yayılmıştır.
Boyu 1.5-2 metreye kadar uzayabilen yerelması bitkisi ayçiçeğine benzer. Ancak yaprak ve çiçekleri daha küçüktür. Bileşikgiller familyasından olan yerelması, ağustos-eylül ayları arasında sarı renkli gösterişli çiçekler açar. Bir süre sonra bitkinin toprak üstündeki kısımları çürümeye başlar.
Yerelmasının toprağın altındaki yumruları ekim ayından itibaren hasat edilmeye başlanır. Yerelması yumruları, bej, kahverengi, kimi zaman da pembe-turuncu renkli olur ve patatesi andırır.
Bakım gerektirmeyen, ikilim ve toprak konusunda da seçici olmayan yerelmasının yetiştirilmesi son derece kolaydır. Hasattan sonra toprakta kalan küçük yumrular bir sonraki yılın ürününü oluştururlar.
"Kanada Patatesi" ve "İsrail Enginarı" olarak da bilinen bitkinin yamru yumru, dallı budaklı kökleri vardır.

Avrupa'da üretilen yerelmasının sadece % 10'luk kısmı, o da Fransız'lar tarafından yiyecek olarak tüketilir. Kalan kısmı hayvansal gıda olarak kullanılır.
Eti oldukça sert olan ve tadı enginarı andıran yerelmasının, yapısında nişasta bulunmaz ve kalorisi de sıfıra yakındır. Besin değerleri patatese yakındır. Fosfor ve potasyum açısından çok zengin olan yerelması aynı zamanda oldukça besleyicidir.
Yerelması yumruları mayalandırılarak alkol de elde edilebilir.


Satın alıp saklarken:

Yerelması alırken mümkün olduğu kadar açık renkli olanları tercih edin. Açık renkli yerelmaları daha taze ve lezzetli olur. Yerelmalarını temizledikten sonra kararmalarını önlemek için su ya da limonlu suda bekletin. Yerelmalarını uygun bir poşette buzdolabında saklayabilirsiniz. Derin dondurucuda saklama için, soyup limonlu suda 5 dakika haşladıktan sonra soğuyunca poşetlere koyup derin dondurucuya koyun. Bu şekilde sakladığınız yerelmalarını yemeklere çözdürmeden ekleyebilirsiniz.

Besin değerleri:
Yerelması, yüksek oranda inülin maddesi ile meyve şekeri içerir. Bu nedenle tatlı bir lezzete sahiptir. Nişasta içermediğinden düşük kalorilidir.

Yerelmasının sağlığa faydaları:

Böbreklerin çalışmasını hızlandırır ayrıca idrar söktürücüdür. Emzikli annelerde sütü çoğaltır. Safra kesesi için faydalıdır. Müshil etkisi vardır. Cildi güzelleştirir. Kilo alamamaktan şikayetçi olanlara önerilir. Göğsü yumuşatır, öksürüğü keser ve kan yapar. Vücudun direncini arttırır. Kan şekerini yükseltmediği için şeker hastaları için de tavsiye edilir. Afrodizyak etkisi olduğu ileri sürülmektedir.

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SOFRA veya sofra.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Tarif Arama Kutusu

Detaylı tarif arama
Detaylı tarif arama
  • detaylı tarif ARA
BİZE ULAŞIN