Sarmısak

Sarmısak

Giriş Saati:14.07.2010 16:45

Güncelleme:04.04.2013 11:33

Sarmısak

Sarmısağı “kötü kokuyor” diye hor görmeyin! Çünkü uzun yaşamın sırrı, bu sağlık küpünde saklı...

Zambakgiller familyasından olan sarmısak, soğanın da yakın akrabasıdır. Kökenine dair farklı inançlar bulunsa da yaygın inanç, anayurdunun Orta Asya kıtası olduğu yönünde. Arkeolojik kayıtlardan Sümerler'in sarmısağı bildiği ve ilaç olarak kullandıkları anlaşılıyor. Mısır piramitlerinin inşasında çalışan işçilere güçten düşmesinler diye bol bol sarmısak yedirilmiş. Ayrıca Mısırlılar sarmısağı ölümcül hastalıklara karşı ilaç olarak kullanmışlar ve tanrılara ait kutsal bir bitki olarak kabul etmişler.

Sarımsak, M.Ö birinci ve ikinci yüzyıllarda Çin'de ilaç olarak kullanılmış. Sarmısak Ortaçağ'da kolera ve veba gibi salgın hastalıklarla mücadelede kullanılmış. Ayrıca Ortaçağ'da sarmısağın mistik gücüne inan insanlar, vampir ve şeytandan korunmak için üzerlerinde sarmısak taşırlarmış.

Sarmısakta, protein, A, B ve C vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, potasyum, selenyum, çinko, fosfor ve demir bulunur. Sarmısağın yoğun kokusunun nedeni içerdiği "allicin" denilen madde. Bu madde sarmısak ezildiğinde kokuya neden oluyor.

Sarmısak dünyada en fazla İspanya, İtalya, Mısır, Fransa ve Türkiye'de üretiliyor. Ülkemizde sarmısak üretimi en yoğun olarak Kastamonu'nun Taşköprü'de ilçesinde yapılıyor.

SARMISAK NASIL TÜKETİLMELİ?

Sarmısağın sağlığa olan sayısız yararlarından faydalanmak için günde 1-2 diş sarmısak yemek gerekir. Ayrıca sarmısağın yüksek sıcaklarda pişirilmesi sağlığa yararlı etkilerini azaltabilir.

SARMISAK KOKUSUNA KARŞI NE YAPMALI?

Sarmısaktan yararlanıp kokusundan rahatsız olmamak için sabahları kalkar kalkmaz aç karınla bir diş sarmısak biraz suyla hap gibi yutulur ve 45 dakika sonra kahvaltı yapılırsa, sarmısak boş mideden kolayca bağırsağa geçer ve ağızda koku kalmaz. Kokuyu gidermek için 1-2 diş kavrulmuş kahve çiğnenebilir.

SARMISAĞIN SAĞLIĞA FAYDALARI

Sarmısak antiseptik (mikrop öldürücü) ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahiptir. Nezle ve soğuk algınlığına karşı etkilidir. Yüksek tansiyonu düşürür. Bedenin kansere yakalanma riskini azaltır. Kandaki kolesterol düzeyini düşürür. Kan dolaşımını düzenler, damar sertliğini ve tıkanıklığını önler. Kan temizleyici ve antibakteriyel özellikleri bulunur. Kandaki şeker düzeyini dengeler. İştah açar, sindirimi kolaylaştırır. Bağırsak kurtlarını ve diğer parazitleri öldürür. Mide ve bağırsakları dezenfekte eder. Zararlı bakterileri yok eder. Nefes borusu rahatsızlıkları ve bronşite iyi gelir. Balgam, idrar, safra ve gaz söktürücüdür. Afrodizyak etkiye sahiptir. Böbreklerin düzenli çalışmasına yardım eder. İdrar yollarında taş oluşumunu önler. Yara ve çıbanları iyileştirir. Zehirlenmeye karşı etkilidir. Vücuttan sivrisinek ve böcekleri uzaklaştırır. Saç dökülmesini yavaşlatır.

BESİN DEĞERİ VE KALORİSİ

100 gram diş sarmısakta:

Kalori 90

Protein 5.3 gram

Kolesterol 0

Yağ 0.2 gram

Lif 1.1 gram

Fosfor 13.3 mgr

Kalsiyum 38 mgr

Demir 1.4 mgr

B1 vitamini 0.2 mgr

B2 vitamini 0.8 mgr

B3 vitamini 0.3 mgr

C vitamini 8 mgr

SARMISAĞI KULLANABİLECEĞİNİZ TARİF ÖNERİLERİ:

SARMISAK SOSLU SUSAMLI KUZU

SARMISAK SOSLU HAŞLAMA KÖFTE

TAZE SARMISAKLI KUZU

40 SARMISAKLI TAVUK

Etiketler: sarmısak,

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SOFRA veya sofra.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Tarif Arama Kutusu

Detaylı tarif arama
Detaylı tarif arama
  • detaylı tarif ARA