Portakal

Portakal

Giriş Saati:09.08.2010 17:21

Güncelleme:09.08.2010 17:28

Portakal

Misk-i amber kokulu altın elma...

ÖNCELERİ Hindistan'da, sonra Çin'de rastlanan, ardından yolu Akdeniz'e düşen portakal, geçmiş dönemlerde o kadar nadir bulunurmuş ki, bu özelliğinen dolayı ayrıcalıklı kimselere hediye olarak sunulurmuş. Günümüzde hasta ziyaretlerine portakal götürülmesinin altındaki nedenlerden biri de bu olsa gerek!
Arapça "bortukal" dan türetilen ve dilimize oradan geçen portakal, dünya genelinde elmadan sonra en fazla rağbet gören meyve unvanına sahip.
Tatlıların yanı sıra zaman içinde yemeklere de girerek tatlı- ekşi dengesinin kurulmasında önemli rol üstlenen meyvenin, çikolata ile olan tutkulu aşkı ise çok eskilere dayanıyor. Sonbahardan başlayıp ilkbahara kadar doyasıya yediğimiz, "turuncu mantolu güzel", Akdeniz ve Ege bölgesinin kıyı şeridinde bolca yetişir. Turunçgiller içinde en uzun süre yaşayan bu meyvenin; "Washington navel portakalı", "yafa (flamata)", "meme portakalı" ve "valensiya" başta olmak üzere pek çok çeşidi vardır. Fransız Mutfağı'nda sıkça kullanılan portakal, taze olarak yenildiği gibi reçel, marmelat, konserve, meyve suyu, tatlı yapımında ve ana yemeklerde kullanılır. Bununla da sınırlı kalınmayıp, çok sayıda keseciklerle dolu olan kabuğundan ve suyundan çıkarılan esanstan, parfüm yapımında yararlanılır.

Ortalama 100 gram taze portakalda...
BESİNLER VE KALORI
Kalori 49 Karbonhidrat 12.2 gram Protein 1.2 gram Ya¤ 0.2 gram
MINERALLER
Fosfor 20.0 mgr Kalsiyum 41.0 mgr Demir 0.4 mgr Potasyum 200.0 mgr Sodyum 1.0 mgr
VITAMINLER
A vitamini 200 IU B1 vitamini 0.1 mgr B2 vitamini 0.04 mgr B3 vitamini 0.04 mgr B6 vitamini 0.03 mgr

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SOFRA veya sofra.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Tarif Arama Kutusu

Detaylı tarif arama
Detaylı tarif arama
  • detaylı tarif ARA
BİZE ULAŞIN