Zeytinyağı

Zeytinyağı

Giriş Saati:28.06.2010 14:16

Güncelleme:25.11.2013 15:02

Zeytinyağı

Doğanın mucizesi zeytinyağı hakkında merak ettikleriniz için...

Zeytinyağı, üretim yöntemine göre başlıca üç kategoriye ayrılır: Naturel, rafine ve riviera.

Naturel Zeytinyağı (Virgin Oil):
Zeytin meyvesinin doğal renk, koku ve tat özelliklerini taşıyan, hiçbir kimyasal işlem uygulanmadan elde edilen yağdır. Zeytinyağının en değerlisidir. Naturel zeytinyağları asitlik derecesine göre; naturel sızma, naturel birinci ve naturel ikinci olarak kalitelere ayrılır.

Naturel sızma:
Erken hasat tam olgunlaşmamış zeytinlerin, herhangi bir işlemden geçirilmeden sıkılmasıyla elde edilir. Meyvenin tat, koku ve vitaminleri tamamen korunur. Asit oranı en fazla yüzde 1'dir ve rengi yeşile kaçar.

Naturel birinci:
Asit oranı, sızmadan biraz daha yüksektir ancak yüzde 2'yi geçmez. Tadı ve kokusu, sızmaya göre daha yoğundur.

Naturel ikinci: Naturel zeytinyağları arasında, zeytin tadının ve kokusunun en fazla hissedildiği çeşittir. Asit oranı en fazla yüzde 3.3'tür.

Rafine zeytinyağı:
Doğrudan tüketim için tercih edilmeyen, yüksek asitli ya da iyi olmayan tat ve kokuya sahip zeytinyağlarının doğal yapılarını değiştirmeden, rafine edilerek temizlenmesiyle ortaya çıkar. Rafine işlemi, yandaki istenmeyen yönleri gidermeye yarayan bir temizliktir. Zeytinyağına hiçbir yabancı madde eklenmez ve istenmeyen özellikleri giderildikten sonra iyi kalite bir zeytinyağı ile karışltırılır.

Riviera zeytinyağı:
Rafine zeytinyağı ve naturel zeytinyağının harmanlanmasıyla elde edilen zeytinyağıdır. Yüzde 80-90 oranında rafine edilmiş yağa, yüzde 20'ye kadar naturel yağ karıştırılır. Yağın asit oranı en fazla yüzde 1.5'tir.

Zeytinyağı nasıl saklanmalı?

Zeytinyağı, hava ile temas etmeyecek şekilde ağzı kapatılmış koyu renkli cam şişelerde, 15-18 derece arasındaki sıcaklıkta ve doğrudan güneş almayan yerlerde muhafaza edilmelidir. Zeytinyağının içeriğindeki yağ asitlerinin çözücü niteliklerinden dolayı, pet ve pvc ambalajlarda saklanmas› sağlıklı değildir. Zeytinyağı uzun süre bekletildiğinde tat özelliği bozulmaya başlar. Bu yüzden üretimden itibaren en fazla bir buçuk yıl içinde tüketilmelidir.

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SOFRA veya sofra.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Tarif Arama Kutusu

Detaylı tarif arama
Detaylı tarif arama
  • detaylı tarif ARA