Sübye nedir?

Giriş Saati:27.10.2011 13:18

Güncelleme:27.10.2011 13:38

İpek Kuşçu

Sübye nedir?

İpek Kuşçu, Osmanlı Mutfağı'nda sıkça kullanılmasına rağmen, günümüzde unutulmaya yüz tutmuş "sübye"yi yazdı...

"SÜBYE"Lİ TARİFLER İÇİN TIKLAYIN!

Geçenlerde annemle sohbet ederken geçti laf arasında; pirinç unu yerine öğütülmüş pirinç kullanımı. Bizim bebekliğimizde bütün mamalarımızı pirinçten hazırlanan sübye ile yaptığını anlattı annem… Peki nedir sübye? Nasıl hazırlanır? Nerelerde kullanılır? İşte böyle bir sürü soru kafamda uçuşunca araştırmaya başladım.

SÜBYE NEDİR?

İçinde nişasta barındıran malzemenin (pirinç, kavun çekirdeği gibi) önce sıcak suda bekletilerek yumuşatılması, ardından taş değirmenlerde ya da havanda öğütülmesiyle elde dilen kremsi kıvam 'sübye' olarak adlandırılıyor. Eskiden Osmanlı mutfağında hazır pirinç unu olmadığı için, özellikle sütlü tatlıların yapımında kullandıkları bir malzemeymiş sübye. İki belirgin özelliği var: Birincisi soğuk süte ilave etmek ve beraber pişirmek gerekiyor. İkincisi de, tatlıda un kokusu ve tok duruş vermiyor, aksine kaşıkla uzayan bir form katıyor sütlü tatlılara.

Sübyeyi mutlaka kısa taneli ya da kırık pirinç ile yapmalısınız. Asla uzun taneli veya baldo pirinçle denememelisiniz. Çünkü önce koyu kıvam kattığı tatlılarda, sonra sulanmaya sebep oluyor. Denedim ve gerçekten bu bilginin doğru olduğunu da tecrübe ettim.

Peki sübye, un gibi kıvam verici olarak kullanılamaz mı? Cevabı "evet". İşte burada yeni denemeler başladı. Önce çorbada, çoğunuzun iyi bildiği klasik bir çorbada denedim. Onun kıvam ve lezzeti de güzel oldu.

Sübyenin yapımı zor değil ama, biraz emek istiyor. Yine de bu geleneksel metotla kazanacağımız çok daha lezzetli tatlar için uğraşmaya değmez mi? Bence değer!

SÜBYE NASIL YAPILIR?

Öncelikle belirtilen oranlarda kırık ya da ufak taneli pirinci, suda iki-üç kez yıkayın. Derin ve dar bir kaba aktarın. Üzerini 3 parmak (5 cm) geçecek kadar sıcak su ilave edin. Bir gece ya da 7-8 saat kadar bekletin. Sonra pirinç seviyesine kadar suyu süzün, blenderden geçirin (blenderden geçen pirincin kumlu bir dokusu olacak). Bundan sonrası için, çok ince süzgeçten veya tülbentten geçirmemiz gerekiyor pirinci. Kumlu doku gidecek, yerine kremsi bir doku olacak (resimde gördüğünüz gibi). Ben sübye yaparken pirinci önce blender, ardından tülbentten geçirdim. Kalan posayı da, pirinç bir havanda azar azar döverek elde ettim.

kalan karakter 1000

huri huri

Peki bu sübye ile ilgili tarifleri vermeyecek misiniz? Çok ilgimi çekti, merakla bekliyorum. Kolay gelsin, sevgiler

Aynı Görüşte misiniz?
evet6
hayır1
cevapla 27.10.2011 20:17

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SOFRA veya sofra.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Tarif Arama Kutusu

Detaylı tarif arama
Detaylı tarif arama
  • detaylı tarif ARA